Blagdan je svetog Jurja

Danas slavimo blagdan svetog Jurja, izuzetno omiljenog sveca, s rekordnim brojem posvećenih župa i kapela među kojima ih je nekoliko i sa šireg jaskanskog područja. To su: Plešivica, Stojdraga u Žumberku i Draganić. U crkvi sv. Jurja Mučenika na Plešivici danas je proštenje, a svete mise su u 11 sati i navečer u 19 sati.

Sveti Juraj
Sveti Juraj kršćanski je svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika. Njegovo štovanje je rasprostranjeno širom Europe, a neke ga zemlje štuju kao sveca zaštitnika. Zbog svojih religijskih uvjerenja dolazi u sukob sa zapovjednim strukturama u vojsci, a ubijen je za Dioklecijanovog progona kršćana 303. godine.

Prema legendi, česte su slike i kipovi gdje Sveti Juraj pobjeđuje zmaja. Prikazuje se u odori rimskoga vojnika ili srednjovjekovnog viteza na bijelom konju kako zamahuje mačem. Zaštitnik je u opasnosti, a u ratarskim krajevima zaštitnik zemlje i usjeva te nebeski patron mnogih gradova i naselja poput Barcelone, Genove, Senja, Đurđevca, Plešivice, Stojdrage, Draganića itd.

Zazivaju ga kod herpesa, osipa i kožnih bolesti, a zaštitnik je domaćih životinja, konja, jahača, vitezova, poljodjelaca, farmera i seoskih gazda. Jurjevo je u narodu shvaćan kao pravi početak proljeća i gospodarske godine pa se s tim u vezi slavi i obilježava na razne načine od paljenja krijesova do ukrašavanja blaga zelenim vijencima, povorke kroz sela i sl.

Izvor: radio-jaska.hr, Foto: wikipedija.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!