Bogato nasljedstvo princa Philipa – Što je sve ostavio svojim nasljednicima?

Kada uskoro završi žalovanje za princa Philipa, koji je preminuo 9. travnja, pokrenut će se i postupak oko njegovog nasljedstva. Kako pretpostavljaju stručnjaci za kraljevsku obitelj, većina njegovog bogatstva, koje se procjenjuje na 11,5 milijuna eura, završit će na računu kraljice Elizabete II, no ono što je mnoge fasciniralo, način je na koji je sve to stekao. 

Rođen kao princ Grčke i Danske 1921. godine, Philip Mountbatten ostao je bez svog državljanstva i bio prisiljen na prognanstvo nakon svrgavanja monarhije. Nakon što mu je preminuo otac, Andrija od Grčke i Danske, ostavio mu je u nasljeđe neke dragocjenosti, uključujući i zlatni prsten s pečatom.

Zanimljivo je kako je u trenutku kada je prvi puta upoznao svoju buduću suprugu, princezu Elizabetu, Philip bio tek poručnik Kraljevske mornarice, vozio se vlakom u trećoj klasi i nosio iznošena odijela.

Naravno, sve se promijenilo u trenutku kada je postao članom britanske kraljevske obitelji, nakon čega mu se život preokrenuo za 180 stupnjeva. Kada je upoznao slikara Edwarda Seagoa, koji ga je naučio slikati, postao je dobar poznavatelj, ali i kolekcionar umjetnina. Procjenjuje se da u svojoj bogatoj kolekciji imao oko 2000 umjetnina, od kojih pojedine dosežu cijene i do 55 tisuća eura. 

Uz bogatu kolekciju slika, princ Philip skupio je još veću kolekciju knjiga, negdje oko 13 tisuća primjeraka, većinu njih posvećenih prirodi, a koja se procjenjuje na nekoliko milijuna eura. U iznimnu knjižnicu, Philip je mogao računati i na mirovinu parlamenta od 400 tisuća eura godišnje, kao i na prihode od raznih ulaganja i donacija koje je dobijao iz svojih kolekcija.

Za sada je od cijelog njegovog nasljeđa poznato jedino da će dva ponija i kočiju naslijediti njegova unuka Lady Louise, i to zbog jednake strasti koju su ona i djed gajili prema tim životinjama i konjičkom sportu, a tko će se još naći u oporuci nije poznato. Od 1910. godine kraljevska obitelj drži se pravila da detalji oporuke ne dospijevaju u javnost, no to nije i službena odluka.

Izvor: tportal.hr im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!