Bolnice šalju liječnike i sestre u Dubravu, kažu da je situacija alarmantna

KAKO rastu brojke, tako se poteže i pitanje otvaranja stacionara u Areni Zagreb, no, kako doznajemo, do toga još neće doći jer je situacija u KB-u Dubrava alarmantna te bolnice kompletno raspoloživo osoblje šalju tamo.

Ravnatelj Vinogradske: Ne otvaramo Arenu, prioritet nam je Dubrava
Indexu je to potvrdio ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak, pod čijom je ingerencijom stacionar Arena.

“Prioritet nam je povećavanje kapaciteta u Dubravi jer je tamo teška situacija. Sve ljude šaljemo u KB Dubrava. Imali smo danas sastanak, idući nam je u četvrtak. Zasad je odlučeno da ne otvaramo Arenu, iako ona može biti otvorena u roku od 24 sata. No Arena je za pacijente koji nisu izrazito ovisni o respiratoru ni o visokom protoku kisika, već za blaže forme bolesti i one koji se još nemaju gdje smjestiti, nakon završetka teškog stanja.

Međutim, Zarazna i Dubrava su sad pune pacijenata u teškom stanju. Mi smo već poslali 32 liječnika. U četvrtak Vinogradska otvara još jedan respiratorni odjel u Dubravi, gdje šaljemo četiri liječnika internista i odgovarajući broj sestara. U isto vrijeme i Rebro će isti takav odjel otvoriti u Dubravi”, rekao je za Index ravnatelj Vinogradske dr. Mario Zovak.

Tijekom drugog vala su redovito slali svoje medicinsko osoblje u Dubravu, no u veljači i ožujku, kako je situacija bila bolja, povukli su natrag svoje zaposlenike, da bi prije dva tjedna ponovno krenuli slati pomoć kolegama u Dubravi.

Glavna sestra Vinogradske: Poslali smo već 41 sestru koja je obučena za rad s najtežim pacijentima na respiratoru
Biserka Režek, glavna sestra KBC-a Sestre milosrdnice, za Index je pak istaknula da su u Dubravu već poslali 41 intenzivističku sestru.

“To su sestre koje su educirane za skrb o najtežim bolesnicima koji su na respiratoru. Da biste bili intenzivistička sestra, morate proći edukaciju od minimalno 2 godine na intenzivnoj njezi. Takvih sestara nema puno u KBC-ovima. Zato se razlikuje intenzivistička od odjelne sestre, puno je manje intenzivističkih. Sad ćemo još vidjeti koliko ćemo ih još slati u Dubravu, sve ovisi o tome koliko ćemo tamo imati kreveta”, rekla je Režek za Index.

Pomoćnik ravnatelja Rebra: Poslali smo 40 svojih djelatnika, šaljemo ih još
Razgovarali smo i s Milivojem Novakom, pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb, koji nam je rekao da su poslali već 40 svojih zdravstvenih djelatnika u Dubravu te da, uz to, imaju još i svoj covid-odjel.

“Rebro već ima odjel u Dubravi, a otvarat ćemo ih još”, rekao nam je primarijus Novak.

Ravnatelj KB Dubrava: Kliničke slike se puno brže pogoršavaju i pacijentima puno više trebaju respiratori
Ravnatelj KB Dubrava dr. Ivica Lukšić za Index je potvrdio da im pomoć stiže iz svih zagrebačkih bolnica i da je situacija ozbiljna i teška te da je sve više mlađih pacijenata u dobi od 40 i 50 godina, a da se klinička slika užasno brzo pogoršava i ljudi brže završavaju na respiratoru.

“Pomoć nam stiže iz svih zagrebačkih bolnica, svatko šalje u skladu sa svojim mogućnostima. Ovaj tjedan nam stižu liječnici, sestre i tehničari iz Vinogradske, Rebra, Merkura i sa Svetog Duha. Situacija je teška, tako da otvaramo još dva bolnička odjela i još jednu intenzivnu, koju otvaraju Sveti Duh, Merkur i Klaićeva zajedno. Nije dobra situacija. Imamo mlađe ljude s 40 i 50 godina koji imaju zaista teške kliničke slike, a sitne komorbiditete. No postoji i jedna sretna okolnost, a to je da imamo manje starijih pacijenata, jer su se procijepili. Da nije bilo procjepljivanje te populacije, sad bismo imali daleko više umrlih”, rekao nam je dr. Lukšić.

Ističe kako je ovaj soj virusa puno zarazniji i teži te da bi samim time bilo puno više umrlih da je riječ o starijim pacijentima.

“Promijenila se dinamika virusa. Kliničke slike se puno brže pogoršavaju i pacijentima puno češće trebaju respiratori. Sreća je da se mlađi ipak u većem broju oporave, da su stariji, umirali bi. Ključna stvar je u cijepljenju. Trebalo bismo što prije cijepiti ljude”, kazao nam je na kraju dr. Lukšić

Vijest je prenesena s portala index.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!