Čeka li nas dugo, toplo ljeto?

Prema prognozama meteorološkog servisa Severe Weather sve smo bliže ljetu. Ovo proljeće u Hrvatskoj bilo nešto hladnije od onih na koje smo inače naučeni, a prognoza koju donosi ovaj servis otkriva kakvo nas ljeto čeka. Prema informacijama kojima trenutno raspolažu, prema modelu ECMWF, predviđa se da će u Hrvatskoj ljeto biti toplije od očekivanog dok se na sjeveru Europe može očekivati prosječna temperatura.
Mogući su toplinski valovi za koje previđaju da će biti snažniji i topliji nego inače, a mogli bi i trajati duže od dosadašnjih.
Iznad južne Europe očekuje se i prisutnost snažnog sustava visokog tlaka zraka što znači da su u mediteranskim zemljama moguće i suše.
Druga metoda prognoze, UKMO, pokazuje toplije vrijeme od uobičajenog, ali opisane anomalije nisu snažne poput onih na ECMWF-ovoj prognozi.
Treći model, CFSv2, potvrđuje ranija predviđanja o višim temperaturama u Hrvatskoj. Veća razlika između prve dvije metode i ove su svakako predviđanja kiše koji u ovom modelu pokazuje vlažnije vremenske uvjete u zapadnoj Europi od uobičajenih, a za područje Jadrana najavljuje sušna razdoblja.
Ono što je zajedničko svim metodama je to da se u Hrvatskoj očekuje ljeto s višim temperaturama i sušnim periodima izraženijima nego inače.

Izvor: slobodnadalmacija.hr im/radiokrizevci.hr Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!