Čudni običaji! Na Uskrsni ponedjeljak šibaju i polijevaju djevojke hladnom vodom

Ako ste žena i zateknete se u Slovačkoj za vrijeme uskrsnih blagdana, na uskrsni ponedjeljak budite spremni preživjeti „oblievačku“ i „šibačku“. Prvo će vas ostaviti mokre glave, a drugo bolnih i od šibe izbrazdanih nogu. O čemu je tu riječ (ako zanemarimo šok i poriv da odjurimo na policiju prijaviti napad)?

Pa ovako, u Slovačkoj postoji običaj koji se na svu sreću ne upražnjava u Hrvatskoj,– na uskrsni ponedjeljak mladići presreću djevojke na ulici ili po kućama i šibaju ih korbačima napravljenim od vrbovog pruća i polijevaju  hladnom vodom. Kroz Slovačku naime prolazi europska kulturna granica koja ujedinjuje dva uskrsna običaja – zapadnoeuropski običaj šibanja i istočnoeuropski običaj kupanja. Magična sila i značenje šibanja vrbovim prućem povezuje sa sa vjerom u plodonosnu i životnu silu vegetacije, a polijevanje vodom treba osigurati čistoću, zdravlje i ljepotu. U davna vremena ovaj je običaj podrazumijevao kupanje u potoku, a danas ga je zamijenilo polijevanje žena vjedrima vode. Dok muškarci s jedne strane „počaste“ žene korbačem po nogama i hladnom vodom po glavi, one im za to vraćaju puno ljepšim poklonom – darivanjem pisanica. Pisanice se u Slovačkoj zovu KRASLICE i postoji bezbroj načina i tehnika kojima se ukrašavaju, a značenje im je kao i kod nas – predstavljaju proljetno oživljavanje prirode, a njihovim bojanjem pojačava se magični učinak. Tehnike bojanja pisanica u Slovačkoj variraju od bojanja u biljnim uvarcima, do nanošenja crteža pčelinjim voskom, izrezivanja ornamenata nožićima, opletanjem žicom (tzv. drotarstvo koje je uistinu tipično samo za ovu zemlju), potkivanjem i sl. Za zapadnu Slovačku je karakteristično ukrašavanje pisanica ječmenom slamom.

Na slovačkom jeziku se Uskrs inače kaže VEĽKÁ NOC, pa tako i uskrsna čestitka glasi ŠŤASTNÁ A VESELÁ VEĽKÁ NOC (Sretan i veseo Uskrs).

knjižica-našice.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!