Dječji vrtić Zraka Sunca: Za zeleniji vrtić, za zeleniji grad, za zeleniji planet

Dana 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, kada pojedinac ima mogućnost i jedinstvenu priliku za izgradnju nove, bolje budućnosti, kada smo pozvani da preispitamo svoje životne navike i da bar nakratko iziđemo iz svoje komforne zone te učinimo velik korak za naš planet. 

Tijekom cijele pedagoške godine na nivou vrtića provode se aktivnosti i sadržaji vezani za ekologiju  putem kojih djeca stječu spoznaje o potrebi za očuvanjem prirode i načinu života na principima održivog razvoja. Iznimno je važno od najranije dječje dobi početi s odgajanjem i obrazovanjem za održivi razvoj te   usaditi pravilne navike ponašanja, ukazati na  ekološke probleme, razvijati ekološke vještine i, stvarati  prilike za aktivno sudjelovanje u rješavanju problema okoliša.

Dan planeta Zemlje iz naše perspektive vidimo u deficitu prakse, odnosno konkretno učinjenih i mjerljivih koraka prema održivosti.

U Crvenoj skupini djeca iz Vrtića Zraka sunca  odlučila su  preuzeti odgovornost i postati „rasadnikom“ budućih nositelja održivog razvoja provodeći konkretne akcije.

Svjesni kako je edukacija važna izradili smo letak pod nazivom “Svaki dan je Dan planeta Zemlje” s važnim uputama (štedi vodu, gasi svijetlo, recikliraj, bacaj smeće u spremnike, dijeli stvari, spremaj ostatke hrane, koristi obje strane papira…) koje smo prezentirali svim zaposlenicima vrtića i ponijeli roditeljima.

Izradili smo označivače knjiga s eko- porukama budući da provodimo projekt “Čitaj mi”

Dogovorili smo se kako uljepšati naš neposredni okoliš te smo tako zasadili cvjetnjak s hotelom za kukce, začinski vrt i sadnicu vrbe pored pješčanika da nas štiti u ljetnim vrućinama.

Uredili smo našu  kućicu za istraživanje u prirodi. Obojali smo i postavili kućicu za ptice

Napisali smo puno eko poruka  koje smo istaknuli po drveću u dvorištu vrtića jer  želimo osvijestiti važnost sadnje za kvalitetniji okoliš.

Oslikali smo platnene vrećice koje će u našim obiteljima zamijeniti korištenje jednokratnih plastičnih, velikih i trajnih zagađivača okoline.

Zahvaljujemo Komunalnom poduzeću, Visokom gospodarskom učilištu i poduzeću obitelji Mikulčić na donaciji sadnica  platnenih vrećica i daščica.

Djeca su vrlo aktivno i s radošću sudjelovala u svim ponuđenim aktivnostima te tako ostvarila važne dobrobiti za budućnost njih osobno i našeg planeta.

Izvor i foto: Dječji vrtić

Pratite nas na društvenim mrežama!