Dodjelom priznanja Grada obilježen 769. rođendan Križevaca – svečanosti prisustvovao predsjednik RH Zoran Milanović

Grad Križevci 24. travnja slavi Dan grada. Datum se veže uz spomen na proglašenje slobodnoga kraljevskoga grada Križevaca 24. travnja 1252. godine. Toga dana je ban Stjepan proglasio Gornji grad novim kraljevskim gradom davši ljudima koji u njemu stanuju iste sloboštine koje su uživali građani Griča i Novog grada Zagreba. Povelju bana Stjepana potvrdio je kralj Bela IV 16. kolovoza 1253. godine.

Povodom obilježavanja Dana grada održana je danas svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, a nakon toga prisutni su mogli pogledati video o značajnim investicijama Grada Križevaca u protekle četiri godine. Obratio se najprije gradonačelnik Križevaca Mario Rajn koji je kazao da uz 769. rođendan Grada želimo poslati poruku radosti, života i nade u budućnost koju stvaramo u Križevcima.

-” Neizmjerno sam ponosan što su Križevci postali primjer mnogim većim gradovima u Hrvatskoj pa i u Europi i što smo prepoznati kao mali, ali vrijedan kotačić u globalnoj krizi za okoliš i naš planet. Križevcima nitko nije morao nametnuti obavezu ulaganja u obnovljive izvore energije. Ljudi koji imaju viziju žive u Križevcima i svjesni su da je energija ono što državu čini suverenom.” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn te se osvrnuo  i na ulaganja u djecu i mlade po kojima su Križevci prepoznati među 10 gradova u Hrvatskoj, na stipendije, prehranu za djecu, obnovu vrtića,izgradnju nove sportske dvorane i ulaganja u sportsku infrastrukturu. . 

Čestitkama uz Dan Grada pridružio se župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je kazao da ova proslava, obilježavanje Dana Grada možda izgleda izvana tužno zbog prilika u kojima se nalazima ali “neka mi u našim srcima osjećamo jednu radost činjenice da smo stanovnici ovog našeg starog hrvatskog grada. Neka se veselimo svim ovim uspjesima kojima smo svjedočili. Osim potresa i pandemije zadese nas i neke druge nedaće. Živimo sada u vremenu izbora, a moja poruka odavde bi bila da svi zajedno produciramo  iste osjećaje prema našem gradu  i neka svatko od nas da svoj doprinos da on bude bolji i ljepši” – kazao je župan Darko Koren..  

Svečanoj sjednici prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je također uputio čestitke:

-“Sretan vam Dan Grada, jednog starog hrvatskog grada koji sam posjećivao zadnjih više od 30 godina. Devedesetih je djelovao otužno, ali u zadnje vrijeme se taj napredak vidi i sad je živnuo. Meni izgleda ljepše.  Ova zgrada me uvijek fascinirala, prvi puta sam unutra i želim vam da je obnovite  i da iskoristite svaku lipu i svaki cent iz europskih fondova jer smisao ovog našeg boravka i života u Europskoj Uniji su prije svega fondovi. Neke velike ideje s vremenom dobiju patinu ili malo istrule, ili dobiju novi život, kako koja. Godine su prošle od stjecanja neovisnosti Hrvatske  i nešto što je tada izgledalo kao imperativ, sad je stvarnost. Hrvatska je tamo gdje joj je mjesto, ali naša uspješnost se mjeri prvenstveno tim,e bit ću pragmatičan, koliko novaca povučemo iz EU. Nismo tamo da bi nam netko od tamo govorio što da radimo, znamo sami a neke stvari možemo najbolje zajedno s drugima. To je logika EU, uzmite svaki euro jer to znači euro manje iz našeg džepa. I ta razlika mora biti što veća. Treba što više povjerenja i komunikacije pa i kada su u pitanju nacionalni programi obnove i projekti koje bi po meni Vlada trebala pokazati javnosti i građanima ” – rekao je predsjednik Zoran Milanović . 

Uz Dan Grada dodijeljena su  javna priznanja koja su dobitnicima uručili predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i gradonačelnik Mario Rajn. Zahvalnicu gradonačelnika primio je mladi daroviti križevački glazbenik Luka Lovreković koji je na svojim nastupima postigao brojne uspjehe i osvojio brojne nagrade. Ovaj virtuoz na gitari i mladi križevački profesor ove godine je osvojio prvu nagradu na velikom glazbenom natjecanju Groningen Guitar Competition 2021 u Nizozemskoj te nagradu publike i pridonio širenju ugleda Grada Križevaca. 

Zahvalnicu je primila i Martina Zrno, predsjednica KUD-a “Prigorje”, poduzetnica koja se posebno ističe po svom nesebičnom humanitarnom i volonterskom radu, aktivna u prikupljanju pomoći za stradale i smještaju obitelji iz Sisačko-moslavačke županije na području Križevaca.

Zahvalnica je uručena i Lovačkom društvu “Sveti Hubert” koje već 25 godina uspješno djeluje u izradi i provođenju lovno-gospodarskih osnova i zakona te vodi brigu o zaštiti prirode i fondu divljači, a primio ju je predsjednik društva Milan Podhraški.

Priznanja Grada Križevaca primile su rukometašice Dora i Larissa Kalaus, osvajačice brončane medalje na Europskom rukometnom prvenstvu za žene u Danskoj, Košarkaški klub Radnik  koji je kroz 50 godina kontinuiranog djelovanja iznjedrio brojne košarkaše te organizirao brojna natjecanja, okuplja mlade iz grada i okolice, zatim Vatrogasna zajednica Grada Križevaca koja okuplja 35 dobrovoljnih vatrogasnih društava i kroz 75 godina kontinuiranog djelovanja svojim aktivnostima pridonosi zaštiti od požara i čuvanju imovine. 

Priznanje je primila i mlada i perspektivna atletičarka, članica Atletskog kluba Križevci Veronika Drljačić koja je u svojoj karijeri osvojila brojne medalje i priznanja, prva mjesta na prvenstvu Balkana u kategorijama 200 i 400 te je s 13 osvojenih medalja u svojoj karijeri postala najuspješnija u povijesti ovog natjecanja. Prošle godine osvojila je sedam naslova državne prvakinje, a plasirala se i na svjetsko prvenstvo. 

Plaketa Grada dodijeljena je 15. Mješovitom protuoklopnom artiljerijskom divizionu Križevci koji aktivno djeluje na promicanju vrjednosti Domovinskog rata, nesebično pomaže roditeljima i djeci poginulih i umrlih pripadnika svoje postrojbe te redovito sudjeluje u humanitarnim akcijama, Hrvatskom pjevačkom društvu “Kalnik” Križevci za iznimni doprinos promicanju kulture i umjetnosti te ugleda Grada Križevaca u Hrvatskoj i Europi, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Križevaca  koja već 50 godina uspješno radi na području zaštite od požara i čiji djelatnici su aktivno uključeni u rad DVD-a. 

Nagrada za životno djelo ove godine dodijeljena je Ratislavu Matiću, nastavniku fizike, matematike, informatike i astronomije, popularizatoru znanosti, edukatoru djece i mladih, osnivaču, inicijatoru i aktivnom članu društva, raznih gradskih organizacija civilnih društava i udruga gdje je svojim djelovanjem ostavio značajan trag.

Počasnim građaninom Grada Križevaca proglašen je akademik Ferdo Bašić , professor emeritus, redoviti član HAZU, inozemni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i redoviti član Akademije poljoprivrednih znanosti. Dobitnik je godišnje državne  nagrade za znanost Republike Hrvatske i državne nagrade za životno djelo RH. Kroz svoj dugogodišnji rad u znanosti i visokoškolskom obrazovanju obrazovao je naraštaje studenata prenoseći im znanja o tlu. Autor je i koautor brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova i studija u kojima je uvijek isticao i promicao Križevce Akademik Ferdo Bašić  obratio se u ime svih nagrađenih i zahvalio na dodijeljenim priznanjima. .

Na kraju svečanosti  na gitari je nastupio  mladi križevački glazbenik, dobitnik zahvalnice Grada Križevaca Luka Lovreković. 

ji,hs/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!