Dogecoin, kriptovaluta nastala iz šale danas vrijedi 50 milijardi dolara

Bitcoin, ether, litecoin, ripple, tether, stellar, cardano, monero… sve su ovo imena kriptovaluta i takozvanih altocina koja su postala popularna posljednjih godina. Svaki od njih svoju je “slavu” stekao na svoj način, njihovi kreatori imaju određene planove za svoje valute, i svi oni manje-više ozbiljno ciljaju postati digitalno sredstvo plaćanja ili čuvanja vrijednosti. U ovom društvu “važnijih” svjetskih kriptovaluta nedavno se nepozvan pojavio dogecoin, digitalni kriptotoken koji nikada nije imao nikakve ozbiljne namjere, već je nastao – iz šale.

Dogecoin je stvoren u prvom valu porasta popularnosti kriptovaluta, 2013. godine, a ime je dobio iz šale – vezano je za poznati meme nazvan “doge”, koji prikazuje psa japanske pasmine shiba inu, popraćenoga unutarnjim monologom namjerno napisanim u “broken Englishu”, tj. namjerno iskvarenim internetskim žargonom engleskog jezika.
Njegovi autori Jackson Palmer i Billy Markus kreirali su svoju kriptovalutu kao odgovor na rast vrijednosti, po njihovom mišljenju, bezvrijednih altcoina. Satiričnim pristupom dogecoinu htjeli su se tom trendu prije svega narugati. Markus se za potrebe kriptosvijeta čak ponekad predstavlja i kao “Shibetoshi Nakamoto”, u jasnoj aluziji na tajnovitog tvorca bitcoina.
Dogecoin (simbola DOGE ili jednostavno Đ) je godinama bio, poput stotina drugih propalih ili nepoznatih altcoina, gotovo bezvrijedan – sve do kraja 2017. jedan se coin mogao kupiti za manje od jedne desetine američkog centa, odnosno za oko 0,6 lipa.
Početkom 2018. godine vrijednost dogecoina dosegnula je bila nešto više od centa, pa se potom vratila nazad na treću decimalu gledano u dolarskom iznosu. Još krajem siječnja dogecoin ste mogli kupiti za manje od 5 lipa po komadu – a onda ga je “na pik” uzeo nitko drugi nego Elon Musk. Tvitnuo je nekoliko puta ime dogecoina i to je bilo dovoljno da interes za meme-kriptovalutu eksplodira.
Kako u svijetu u opticaju postoji gotovo 130 milijardi izrudarenih dogecoina, danas je njihova ukupna tržišna kapitalizacija viša od 50 milijardi američkih dolara. To dogecoin prema ukupnoj tržišnoj vrijednosti smješta na peto mjesto ljestvice najvećih svjetskih kriptovaluta, odmah iza bitcoina, ethera, binance cona i ripplea. Dogecoin se, ako ga usporedimo s tržišnim valuacijama velikih svjetskih kompanija, smješta negdje na razinu Della, Northrop Grummana, ili Foxconna.

Izvor: bug.hr im/radiokrizevci.hr Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!