Grad daje uskrsnice umirovljenicima – grad Vrbovec, ali ne i Križevci

Tragom inicijative vijećnika i kandidata za gradonačelnika Ivana Majdaka , na zadnjoj sjednici gradskog vijeća, kada je zatražio da se isplate uskrsnice umirovljenicima, zatražili smo odgovore od gradskih vlasti.

Na naš upit jesu li isplatili uskrsnice djelatnicima grada i koliko, te hoće li dati uskrsnice umirovljenicima, dobili smo sljedeći odgovor:

Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike, koji je donesen u skladu sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, zaposlenici Grada Križevaca dobili su, bez gradonačelnika i njegovih zamjenika, povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa uskrsnice u obliku dara u naravi.
Grad Križevci do sada nije isplaćivao uskrsnice umirovljenicima pa tako ni ove godine nisu osigurana sredstva za ovu namjenu u Proračunu Grada Križevaca. Međutim, Grad Križevci o starijim osobama brine kroz cijelu godinu, a ne samo u vrijeme blagdana. Sa 80 tisuća kuna sufinanciramo program pomoći u kući starijim osobama kroz koji je zbrinuto 27 starijih osoba. Tu je i program Zaželi na kojem je Grad Križevci partner, a Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nositelj projekta i kroz koji će u ovoj godini 22 žene brinuti o 132 starije osobe s područja Križevaca.
Uz to, kroz cijelu godinu brinemo o našim potrebitim građanima, među kojima su i starije osobe, kroz jednokratnu naknadu, pomoći oko ogrijeva, sufinanciramo troškove stanovanja te osiguravamo dar povodom božićnih blagdana pri čemu moramo naglasiti kako je iznos dara povodom božićnih
blagdana povećan u zadnje dvije godine.

Kako neslužbeno doznajemo dar u naravi za zaposlenike gradske uprave je KTC-ov bon od 600 kn.

Praksa koju je sprovelo na desetke gradova, od Vrbovca do Koprivnice, nije praksa u našem gradu.

Ivan Majdak koji je i pokrenuo tu inicijativu na svojoj današnjoj tiskovnoj konferenciji rekao je:

-” Žao mi je što moj prijedlog gradonačelniku na prošloj sjednici Gradskog vijeća da se ove godine uskrsnica isplati našim umirovljenicima, nije prošao. Sebi su isplatili po 600 kuna, ali ljudima koji žive s četiri ili pet puta manjim primanjima nego oni, neki i deset puta manjim, nisu ih se sjetili.  Drugi gradovi u okolici od Vrbovca, Koprivnice, Bjelovara mogu isplatiti svojim umirovljenicima i uskrsnicu i božićnicu, jedino to Križevci ne mogu. Nije da ne mogu, nego Križevci imaju vlast koja ne razumije ljude, koja ne razumije one koji nemaju, jer oni su se pobrinuli i ove četiri godine da imaju dovoljno, imaju previše. 

Za ovu godinu ne mogu obećati uskrsnice jer nisam u poziciji da mogu dok ne postanem gradonačelnik, ali božićnicu će ove godine dobiti svi križevački umirovljenici i to mora postati obaveza grada da svake godine vodi brigu o tim našim najsiromašnijim ljudima koji jako teško žive” – rekao je Ivan Majdak.  /foto: RKŽ/


Pratite nas na društvenim mrežama!