Hrgova reakcija na Rajnovu objavu – priopćenje

U redakciju nam je stigla reakcija bivšeg gradonačelnika Branka Hrga na objavu Maria Rajna od 10. travnja 2021.

Prenosimo je u cijelosti:

– Svjestan činjenice da su pred nama lokalni izbori, u Križevcima posebno zanimljivi s obzirom na broj najavljenih kandidata, ne mogu ne reagirati na niz laži koje je iznio aktualni gradonačelnik.

Vjerojatno je svima jasno da nemam nikakvih ambicija sudjelovati na ovim izborima i da sve promatram sa strane, iako naravno, imam svojeg favorita u ovoj utrci.

Ne želeći se aktivno miješati u predizborna nadmudrivanja ipak moram reagirati kako bi zaštitio ljude koji su naš grad vodili do prije četiri godine od laži koje aktualni čelnik pokušava plasirati.

Na reakciju su me potaknule izrečene neistine od g. Rajna. On izjavljuje da je naslijedio “dugove i rasulo” u gradu!? Ponovo naglašavam, ne želim se miješati u kampanju, ali zbog istine iznosim nekoliko činjenica iz Zapisnika o primopredaji.

Nakon što je dobio povjerenje građana, na čemu sam mu odmah čestitao, napravljen je Zapisnik o primopredaji, na kojem sam mu uz gradske službe, njegove zamjenike i predstavnike medija predao na upravljanje Grad. Sve materijale (48 stranica dobio je na uvid s mogućnošću davanja primjedbi).

U Zapisniku su pobrojeni svi projekti koji su u tijeku ili su pripremljeni s iskazanim sredstvima i izvorima financiranja.

Neki od projekata:

 – Cyclo-Net, biciklističke staze od željezničke stanice do groblja, plus cesta na Ratarni

-Sportsko – rekreacijski kompleks (stadion i atletska staza)

-Agro inkubator

-EU projekt” Pomozimo jedni drugima II”

-projekt i građevinska sportske dvorane OŠ LJ. Modeca

– Energetska obnova OŠ V. Nazor

– Idejno rješenje sportske dvorane OŠ V. Nazor

– Energetska obnova Dječjeg vrtića Križevci

-Cesta Male i Velike Sesvete

-Semafor Jelačićeva-Gundulićeva

-Semafor Smičiklasova-Pušća

– Rekonstrukcija Branitelja Hrvatske- Supilova(do rotora u Markovićevoj)

-Nadvožnjak na Bjelovarskoj

-Izgradnja širokopojasnog interneta

-Cesta Cubinec-Kalvarija

– Preko 20 građevinskih dozvola za Aglomeraciju

– Četrdesetak građevinskih dozvola za Grupni vodovod, itd.

Prema primopredajnom zapisniku stanje na računu Grada Križevaca na dan 09.06.2017.  bilo je 1.674.769,56. Potraživanja Grada iznosila su 8.833.554,04. Obaveze Grada iznosile su 6.115.645,02, od čega su 3.220.785,30 obaveza plaćanja gradnje Tehnološkog parka koja je podijeljena na tri godine, znači obaveza za 2017. je iznosila 600, 700.000,00.

Vrijedi spomenuti da je to bilo jedino kreditno zaduženje Grada nakon što je izgrađen Tehnološki park, Gradska knjižnica, Dom za starije i nemoćne, uređena Sinagoga (vrijednost tih radova bila je cca 80 milijuna), a proračun Grada manje od 50 milijuna!!! Dakle realizirali smo investicije veće od proračuna, bez kredita!!! Dodajmo tome da ni jedna gradska ustanova ili tvrtka nije imala nikakvog kreditnog zaduženja, a na računu Komunalnog bilo je 3.000.000,00 kuna. Sve to vidljivo je iz Zapisnika koji u cijelosti dostavljam redakciji u privitku.

Vrlo je ružno, pa i bezobrazno nakon četiri godine iznositi takve neistine misleći valjda da se nitko više ne sjeća.
Još je ružnije preuzimati nagrade na temelju projekata iz tih vremena “rasula i dugova”, živjeti čitav mandat na naslijeđenim projektima i pljuvati po onima za čiji si rad kupio lovorike. Grad je u zadnje četiri godine zbog izmjena Zakona prihodovao skoro 50 milijuna dodatnih novaca, a istovremeno ga je vodstvo zadužilo za 30 milijuna, najviše u povijesti Grada! Ne govori li to dovoljno o osobi koja je četiri godine dobila priliku voditi naš Grad?
Branko Hrg

Pratite nas na društvenim mrežama!