Hrvatska u prvih 10 u Europi za zaštićene prehrambene proizvode

Hrvatska ima 31 poljoprivredno-prehrambeni proizvod koji je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU-a, što je čini devetom u EU-u po broju takvih oznaka, Ministarstvo poljoprivrede rekao je.

U tijeku su postupci za zaštitu imena još 21 hrvatskog prehrambenog proizvoda, navodi ministarstvo u priopćenju objavljenom na Danu zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Hrvatski sabor odredio je 14. travnja kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u spomen na 14. travnja 2015. godine, kada je prvi hrvatski proizvod – krčki pršut – registriran u EU kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

“Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su visokokvalitetni i proizvode se tradicionalno”, rekla je ministrica Marija Vučković.

Prepoznatljivost proizvoda ovisi o prepoznatljivosti regije u kojoj se proizvodi, što pridonosi jačoj turističkoj industriji, rekla je pozvavši hrvatske potrošače da kupuju domaće, kvalitetne proizvode.

Do sada su zaštićeni proizvodi: Paški sir, Lička janjetina, pršut iz Dalmacije, Drniša, Krka i Istre, maslinovo ulje s Cresa, Krka, Šolte i Korčule, mandarine iz Neretve, Poljički soparnik, kiseli kupus iz Ogulina, Kulen iz Baranje i Slavonski, kupus iz Varaždina, slavonski med, sol i janjetina s Paga, Međimursko meso ‘z tiblice’, puretina i mlinci iz Zagorja, krumpir iz Like, Brački varenik, Bjelovarski kvargl sir, Kamenica iz Malog Stona i Varaždinski klipič, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica i Rudarska greblica.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Pratite nas na društvenim mrežama!