Hrvatska vojska priprema se za požarnu sezonu

Hrvatska vlada proteklog je tjedna usvojila izvješće o provedbi Akcijskog plana zaštite od požara za 2020. godinu, a ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske (HV) i svima ostalima koji su dali svoj doprinos čineći požarnu sezonu uspješnom.

U 2020. godini, postupajući po 181 zahtjevu Hrvatskog vatrogasnog saveza, pripadnici Hrvatske vojske izveli su više od 3.400 letova, zadržavajući se u zraku oko 511 sati i iskrcavši oko 17.000 tona vode, rekao je ministar dodajući da su pripreme za ovogodišnji požar sezona je bila u toku.

Podsjetivši da je prošlogodišnja požarna sezona bila zahtjevna zbog pandemije koronavirusa, Banožić je rekao da je Hrvatska vojska osigurala dovoljno osoblja i opreme, uključujući šest zrakoplova Canadair i šest Air Tractor te dva transportna helikoptera.

Primijetio je da se uporaba zrakoplova i bespilotnih zračnih sustava pokazala vrlo korisnom za rano otkrivanje požara termovizijskim kamerama i geolociranje žarišnih točaka.

Broj šumskih požara u Hrvatskoj smanjio se prošle godine za 16% u odnosu na prethodnu godinu do kolovoza. Oluje s grmljavinom bile su najčešći uzrok prošlogodišnjih požara, rekao je glavni zapovjednik vatrogastva Slavko Tucaković.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!