Istraživanje o troškovima 4-članog kućanstva – za uskrsno blagovanje u prosjeku trošimo 420 kn

Za blagovanje u skladu s tradicijom za uskrsnu će trpezu četveročlana obitelj izdvojiti u prosjeku 420 kuna. U usporedbi s prošlogodišnjim cijenama relevantnih proizvoda, nešto su jeftiniji šunka i “zelenjava”, a novost u ponudi trgovačkih centara je velik asortiman gotovih kolača po povoljnim cijenama.

Za mnoge najdraži obrok u godini – uskrsni doručak – “našu“ će obitelj koštati oko 80 kuna, a blagdanski ručak od 140 do 190 kuna. Podatci su to izvedeni iz aktualnih cjenika četiriju trgovačkih lanaca za 16 osnovnih proizvoda koje će za uskrsno blagovanje kupovati gotovo svaka obitelj.

Doručak i ručak

Za tradicionalni je doručak potrebno izdvojiti oko 80 kuna. Poslužuju se najčešće kuhana rolana šunka/lopatica čija je cijena oko 27 kuna po kilogramu, desetak kuhanih jaja, koja se mogu nabaviti za oko 7,50 kuna po pakiranju, te vezice mladog luka, rotkvice i neizostavni hren. Mladi luk i rotkvica mogu se kupiti ove godine već za tri kune po vezici, a hren kao gotovi umak u staklenki od 150 grama već za četiri kune. Tu valja napomenuti kako su se cijene ovih proizvoda vratile na razinu iz ožujka 2019., dok su lani, u jeku prvog vala koronavirusa, bile vidljivo povećane. Naime, tada je prosječna cijena rolane šunke bila 35 kuna, a mladog luka i rotkvice oko pet kuna.

Kada je u pitanju blagdanski ručak, nema puno cjenovnih iznenađenja u odnosu prema prošloj godini, pa će ga naše kućanstvo “sastaviti” za iznos od 140 i 190 kuna, ovisno o izboru mesa s obzirom na to da  najradije za Uskrs služimo janjetinu ili svinjetinu. Kilogram svježeg odojka u trgovačkim centrima je oko 30 kuna, a janjetine oko 55 kuna. Tu su i razne salate, od francuske, koja se gotova u pakiranju od jednog kilograma može kupiti za 29 kuna, do kristal salate ili salate puterice, čija je cijena oko četiri kune po glavici. Po osobi pola kilograma mesa, plus prilozi, umaci, salata, juha, kruh i lako se dođe do 140, odnosno 190 kuna.

Na trošak ručka valja dodati i još oko 80 kuna, koliko je potrebno za sastojke po jednog voćnog i jednog kolača s orašastim plodovima. Uz napomenu kako većina trgovačkih lanaca na akcijskoj prodaji trenutačno ima orašaste plodove po izuzetno pristupačnim cijenama, pa se tako u jednome od njih mogu, primjerice, kupiti bademi za samo 45 kuna po kilogramu. Povoljno se mogu kupiti i velika pakiranja čokolade za kuhanje, primjerice pakiranja od 500 grama za samo 13 kuna, te pakiranja maslaca od 250 grama, u pola cijene – 10 kuna. Cijena brašna, što u velikim, što u malim pakiranjima, iznosi u prosjeku tri kune za kilogram. Valja napomenuti kako su svi trgovački centri ovih blagdana znatno proširili ponudu gotovih kolača i torti. Tako je kilogram domaće orehnjače moguće kupiti za 30 kuna, a tortu “mađaricu“ od 1100 grama za 50 kuna.  Povoljno se mogu kupiti i pakiranja miješanih kolača, i to kilogram već za 30 kuna.

Oni koji budu umjereno nazdravljali za blagdanskim stolom i pri tomu otvorili po jednu butelju crnog i bijelog vina, potrošit će u najjeftinijoj varijanti oko 40 kuna, a u prosjeku dodatnih 100 kuna. Na boju i naljepnice za jaja potrošit će se pak još dvadesetak kuna. Uz napomenu da oni koji nisu raspoloženi za bojenje jaja, mogu u trgovinama kupiti već obojena, i to po cijeni od 10 kuna za šest komada.

Izvor: glas slavonije foto:pixaby

Pratite nas na društvenim mrežama!