Jasenkine čarobne pisanice – od starih do novijih tehnika

Jasenka Harča još se od djetinjstva bavi izradom raznih rukotvorina, a u obitelji su se oduvijek bojale pisanice za Uskrs. I njena majka je bila kreativna, a baka je radila pisanice bojane u luku na kojima su se ispisivala imena i poruke s voskom.

– »To je bilo najljepše što je meni ostalo u sjećanju. Ima jako puno tehnika, bilo je proteklih godina i dosta radionica ukrašavanja pisanica. Znam izrađivati pisanice s vrućim voskom, a mogu se tako dobiti prekrasne pisanice sa nekoliko boja. Njihova izrada traje od 5 – 8 sati.

Postoji zatim i tehnika rezanja s nožem. Nožem ili iglom se polako dubi obojano jaje i tamo gdje se dubi ostaje bijelo. Na taj način se radi puno motiva, a mora biti jako veliki kontrast, jaka boja tako da bijela dođe do izražaja.« – pojašnjava Jasenka razne tehnike ukrašavanja pisnica.

Iz ovog kraja postoji posebna tehnika »sitincom« za koju mnogi još i ne znaju. Jasenka i tako ukrašava pisanice.

-« To je biljka poput trstike koja se oguli, ima srčiku, to su stare bake znale lijepiti vodom i jer nije bilo ljepila. Staniol u koji su bili zamotani bomboni koji su zimi išli na bor, su zaljepili i onda srčikom ukrasili. Oduvijek je to bilo veselje. Te starinske tehnike su meni možda i najteže, ali i najljepše« – ispričala nam je Jasenka Harča.

Ukrašava pisanice i zlatovezom, decoupageom i kaže da je svaka tehnika lijepa za sebe. Ali, ljepota tehnike zavisi i o dugotrajnosti. U posljednje vrijeme ukrašava pisanice i čunčanom čipkom i one su posebno lijepe i dugotrajne.

-»Uspjela sam nešto naučiti raditi i »idrijsku« čipku s batićima, ali tu sam još početnik. To mi je bio izazov i uspjela sam«.

Podsjeća da je udruga HERA prijašnjih godina imala izložbe »Pisanice prigorskog kraja« u kojima je također sudjelovala zajedno s drugim izlagačima, učenicima škola, polaznicima dječjih vrtića. Bilo je tu pisanica svakakvih vrsta, kao i u Gornjogradskom i dobrotvornom društvu »Lipa« koje je organiziralo izložbe sve do pojave koronavirusa.

Nastavila je Jasenka svoj kreativni rad u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci gdje su se odvijale radionice u sklopu projekta Dnevni boravak.

-»Radili smo i od perlica pisanice koje su isto jako lijepe, zatim pisanice obučene u tkaninu i zatim ukrašavane, a svakako posebne su upravo one ukrašene čunčanom čipkom«.

Jasenkine pisanice mnogi su mogli vidjeti jer je, osim sudjelovanja na skupnim izložbama ,imala i tri samostalne izložbe.

– »Na svakoj je bilo po 400 pisanica posloženih po tehnikama izrade i ukrašavanja. Imam ih i crtanih akrilnim bojama koje su isto posebno lijepe. Većina pisanica izrađivana je na guščjim i pačjim jajima koja su potpuno bijela i teže je raditi na njima da se ne slome i razbiju Sad je opet prednost jer se dosta radi na jajima od stiropora ili plastike . « – napominje Jasenka,

Svoje znanje prenosi i na mlađe, posebno na svoje unučice.

-»I ta dječica čuda stvaraju, samo im treba dati mogućnost. Tako je bilo i za izložbe prijašnjih godina za što su zaslužne i učiteljice. Ja imam toliko ideja za ukrašavanje pisanica da se one ne mogu niti realizirati« – rekla je na kraju razgovora Jasenka od koje i dalje očekujemo brojne rukotvorine, prekrasne pisanice kao što su ove na fotografijama. Stoga ovim putem donosimo izložbu Jasenkinih pisanica.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!