Kako spriječiti proljetne alergije?

Proljeće za neke označava početak proljetnih alergija i nelagodu za ljude koji pate od tog problema.

Alergije nastaju zbog pretjerane reakcije tijela na normalno bezopasne tvari, a mogu ih uzrokovati perut životinja, plijesan, prašina, izmet insekata, određena hrana ili ubodi insekata. Ipak, uzrok sezonske alergije najčešće je pelud.

Mjesto u kojem živite može značajno utjecati na početak i kraj sezonskih alergija i na ozbiljnost vaše alergijske reakcije. Proljetne alergije mogu započeti već u veljači u toplijim dijelovima zemlje, a mogu potrajati i do ljeta. Vrijeme, također, igra važnu ulogu. Alergije su pogoršane u suhim, sunčanim i vjetrovitim danima. Suhi i sunčani dani idealni su uvjeti u kojima drveće oslobađa pelud, što znači da će je više biti u zraku. Tijekom vjetrovitih dana pelud je još više prisutna u zraku, što može pogoršati simptome. Olujni i kišoviti dani najbolji su za osobe koje pate od alergija jer obilna kiša ispire pelud iz zraka, pružajući privremeno olakšanje.

Kako smanjiti simptome alergije?

Izbjegavajte dovođenje peludi u unutrašnjost vašeg doma uklanjanjem i pranjem odjeće čim uđete u svoj dom. Nemojte nositi cipele unutar kuće. Operite sve što ste nosili vani prije nego što ponovo odjenete. Isto tako, izbjegavajte sušenje odjeće vani jer se pelud lako taloži u vlaknima te izaziva simptome kada kasnije odjenete tu odjeću. Također, redovito perite kosu, pogotovo nakon boravka u prirodi.

Držite prozore zatvorenima kako biste spriječili ulazak peludi, posebice ujutro kad je razina peludi najveća. Mijenjate posteljinu, a prašinu, podove, tapecirani namještaj i zavjese čistite što je češće moguće.

Ako imate kućne ljubimce koje vodite van, koristite vlažni ručnik kako biste uklonili pelud s njihove dlake.

Preskočite jutarnje vježbe na otvorenom jer je tad razina peludi najviša. Vježbajte unutra ili, ako inzistirate na vježbanju vani, radite to predvečer. Isto tako, nosite šešir ili kapu dok boravite u prirodi jer vaša kosa može pohraniti puno peludi.

Foto: RKZ
Izvor: centarzdravlja.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!