Križevačke razglednice – uz Dan grada – 24. travnja!

Svakom Križevčaninu i Križevčanki rođenim ovdje, ali i onima koji su došli iz drugih krajeva, mjesta i gradova, ovaj naš gradić priraste srcu. Mnogi kažu, lijepo je ovdje živjeti, mirno i slobodno, još samo da se postepeno, koliko je to u mogućnosti, poveća kvaliteta života zapošljavanjem i uređenjem grada i njegovih 59 naselja. 

Jedna od asocijacija na ime grada, slučajno ili namjerno, upućuje nas na križanje putova, pa je tako na ovom području još od antike i srednjeg vijeka bilo križište prometnih pravaca.

Brojni sačuvani kulturno-povijesni spomenici govore o kontinuiranom životu od 12. stoljeća. Od 1225. sjedište županije, a od 1252. slobodni kraljevski grad u kojem su održavani hrvatski državni sabori. U srednjem vijeku grad je bio utvrđeni kaštel i značajno središte cehova s velikim sajmištem. 1860. godine otvara se Gospodarsko i šumarsko učilište, a nešto kasnije grad postaje poznato središte obrazovanja poljoprivrednih stručnjaka.

Danas su Križevci poznati kao grad kulture i školstva, povijesti, svetog Marka Križevčanina, Križevačkih štatuta, Križevačkog velikog spravišča…,….

Uz današnji rođendan našeg grada prošetali smo njime i snimili  nekoliko fotografija. Lijep je u svim svojim dijelovima, sa građevinama, zelenilom. Čuvajmo ga!

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!