Križevački likovni krug dobitnik priznanja Koprivničko-križevačke županije

Križevački likovni krug pod vodstvom Marijane Šatrak dobitnik je javnog priznanja Koprivničko-križevačke županije uz Dan županije. Zahvalnica Križevačkom likovnom krugu od strane županije dodjeljuje se za aktivan rad u vrijeme korone, pod otežanim uvjetima, za veliko povećanje aktivnosti tada bez sredstava, preuređenje galerijskog prostora, upisivanje novih članova među kojima 26 juniora u sekciji unutar udruge. 

-»Sve odraditi sa izložbama, kolonijama, radionicama, sve pod koronom smo uspjeli. To nam je svakako poticaj za daljnji rad i znak da smo savršeno odradili 2020. godinu. Znači, priznanje nas upravo potiče na nove aktivnosti, okupljanja, humanitarne kolonije, radionice i time smo dobili polet u leđa« – kaže predsjednica KLK-a Marijana Šatrak.

Križevački likovni krug je nasljednik nekadašnjeg Likovnog ateljea Križevci

koji je bio osnovan 1974. godine. Tijekom Domovinskog rata njegov rad je bio prekinut, no zatim je zbog potrebe aktivnih likovnih stvaralaca u Križevcima nekolicina bivših članova osnovala je 2003. godine novu udrugu pod nazivom Križevački likovni krug.

– »Iza Križevačkog likovnog kruga je 18 godina rada na križevačkoj kulturnoj sceni, a u 2020. osnovali smo sekciju juniora unutar udruge.  Tu se uključilo 26-tero djece u dobi od 8 do 14 godina. Odraslih članova imamo sve više i više i sada ih je 52-je. « – napominje Marijana Šatrak.

Članovi KLK-a su kreativni na svim područjima, od decoupagea, pirografije,  do kiparstva, slikarstva… 

– »Imamo svaki četvrtak susrete  u našim prostorijama od 17 do 20 sati. Tada imamo i radionice, sada uz mjere opreza zbog korone,  te prenosimo znanje s jednih na druge. Sama 2020. godina, kada sam ja i preuzela mandat predsjednice,  je bila uvelike otežana zbog korone, pa su mi neki poznanici čestitali i na hrabrosti što sam to preuzela jer nije isto raditi u ovim uvjetima i kako je to bilo prijašnjih godina.«

Prošle godine članovi KLK-a uredili su svoj galerijski prostor zahvaljujući sponzorstvima i donacijama.

-»Imamo izložene radove naših križevačkih slikara, ali i one dobivene iz kolonija, pa se izložba može razgledati svaki četvrtak od 17 do 20 sati. Otvoreno je za sve građane. Surađujemo i s drugim udrugama, npr. nekolicina članova sudjelovala je za Uskrs na izložbama pisanica online u Đurđevcu u organizaciji udruge »Peski Art«, te u Dubravi u organizaciji tamošnje udruge »Sveti Martin«. Te pisanice su prava remek djela ukrašene raznim tehnikama. Planiramo 24. travanja na Dan grada imati mini-koloniju na otvorenom u parku na Nemčićevom trgu, izložbu slikarskih radova, izložbu minijatura i rukotvorina na temu vedute grada.  Najavila bih i godišnju izložbu u Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« 8. lipnja kada bi trebalo biti Križevačko veliko spravišče, ako će mjere dopustiti.« – kaže Marijana Šatrak.

Najavljuje  upise za juniore četvrtkom, pa roditelji mogu upisati djecu ako primijete da se žele baviti slikarstvom. 

-» Kod djece nema ograničenja. Jednostavno, dječja ljubav prema slikarstvu i mašta, oni imaju drugačije viđenje stvari, crtaju na svoj način i u tome je čar. Mi ih uputimo u tehnike, pogotovo Zoran Homen koji ih potiče i prenosi svoje znanje na njih, kao i nekoliko učiteljica. Pokazali su to i na radionici prošle godine i zatim na izložbi što je za njih bio veliki doživljaj, pa ih pozivam da se sada dođu upisati u Križevački likovni krug« – rekla je predsjednica Marijana Šatrak.

Razgovor s predsjednicom KLK-a Marijanom Šatrak možete poslušati danas od 16.30 u programu Radija Križevci u  emisiji »Kulturna samoposluga«.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!