Na današnji dan u prošlosti – 18. travnja

Na današnji dan 1506. godine položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih apostola, a prva je crkvica izgrađena još u 4. stoljeću.

Egipat je od početka godine proživljavao neke od najtežih trenutaka u svojoj burnoj povijesti, a jedan sličan dogodio se na današnji dan 1954. godine kada je Gamal Abdel Naser preuzeo vlast na izborima od prvog predsjednika Muhammada Naguiba, s kojim je dvije godine ranije svrgnuo s trona kralja Faruka.

Američka revolucija, osmogodišnji rat trinaest američkih kolonija za neovisnost od Ujedinjenog kraljevstva na današnji je dan 1783. godine službeno završio dogovorom o prestanku oružanih sukoba, a formalni kraj doživio je potpisivanjem mira u Parizu kada se britanska kruna odrekla bilo kakvih prava na teritorije preko oceana, što je dovelo do formiranja SAD.

Od poznatih osoba rođenih 18. travnja vrijedi spomenuti vladaricu Firence, hrvatsku književnicu i autoricu mnogih pripovjetki koje su postale istaknute perjanice hrvatske književnosti Ivanu Brlić Mažuranić, legendu Formule 1 Jochena Rindta, poznate glumce Jamesa Woodsa i Ricka Moranisa te legendu dugih pruga, višestrukog svjetskog rekordera, prvaka i olimpijskog pobjednika Hailea Gebrselassia.

Izvor: metro-portal
Foto: RKZ

Pratite nas na društvenim mrežama!