Na današnji dan u prošlosti – 3. travnja

Motorolin istraživač Martin Cooper u New Yorku je 1973. godine uspostavio prvi poziv s funkcionalnog mobilnog telefona koji nije bio vezan za automobil. Svoj izum Cooper je patentnom uredu prijavio kao “Radio telephone system”, a prvi poziv s prilično teškog i nezgrapnog uređaja uputio je svom konkurentu dr. Joelu S. Engelu, zaposleniku Bell Labsa.

33. Raspeće Isusa Krista na križ.

Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramentoa u Kaliforniji 1860. godine obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Prva poštanska služba koja je spajala istok i zapad američkog kontinenta služila se naravno jahačima i konjima, a vrijeme prijenosa pošte od Atlantika do Pacifika i obrnuto smanjila je na oko 10 dana.

Josip Staljin 1922. godine naslijedio je bolesnog Vladimira Lenjina na čelu SSSR-a.

Hrvatski slikar i grafičar Menci Klement Crnčić, začetnik moderne hrvatske grafike, prvi koji je u hrvatskoj umjetnosti slikao marine, rođen je u austrijskom Bruck an Muru 1865. godine. Američka glumica, plesačica, pjevačica i aktivistica za prava životinja Doris Day, pravog imena Doris Mary Anne von Kappelhoff, uz Shirly Temple jedina žena na listi od deset ‘All-Time Number One Starsa’, rođena je 1922. godine u Cincinnatiju u Ohiou.

IBM je 1986. godine predstavio PC Convertible, prvo prijenosno računalo u svijetu. Kao i moderan laptop Convertible, koji je naslijedio IBM Portable, je imao strujno i baterijsko napajanje, pogonio ga je procesor Intel 80c88 CPU (CMOS verzija procesora Intel 8088), imao je 256 kB RAM-a (proširivih do 512), dual 720 kB 3.5″ floppy drive i monokromatski CGA-compatible LCD ekran. Težio je 5,8 kilograma, a prodavao se po 2.000 dolara.

Francuski TGV vlak postavio je 2007. godine na liniji EGV East high speed novi svjetski brzinski rekord. Maksimalna brzina od 574,8 km/h postignuta je na 191. kilometru pruge pokraj sela Le Chemin u sklopu testiranja koja su trajala tri mjeseca, a tijekom kojih je nekoliko puta srušen prijašnji rekord od 515,3 km/h postavljen 1990.

Jedan od najutjecajnijih glumaca 20. stoljeća, aktivist za građanska prava i član Indijanskog pokreta Marlon Brando, četvrta najveća muška filmska zvijezda svih vremena i dobitnih brojnih nagrada među čijim ulogama valja izdvojiti one u filmovima A Streetcar Named Desire, Viva Zapata!, On the Waterfront, Last Tango in Paris, The Wild One, The Godfather i Apocalypse Now, rođen je u Omahi u Nebraski 1924. godine.

Američki glumac David Hyde Pierce, najpoznatiji kao Dr. Niles Crane u sitcomu Frasier, ulozi koja mu je donijela rekordnih 11 uzastopnih nominacija za Emmy, rođen je u Saratoga Springsu u New Yorku 1959. godine.

Američki pjevač Wayne Newton, poznat i kao Mr. Las Vegas, nadimak koji je dobio održavši u ‘gradu kocke’ s kojim je postao nerazdvojiv više od 30.000 koncerata tijekom 40 godina, rođen je u 1942. godine u Newarku u Ohiou.

Američki filmski glumac, režiser, producent, ali prije svega komičar Eddie Murphy, s bruto prihodima od 3.46 milijardi dolara za 34 filma treći po redu najplaćeniji glumac na svijetu, uz nezaobilazni ‘How you doin’?’ i simpatičan blesav smijeh zapamćen po ulogama u filmskom serijalu Beverly Hills Cop i The Nutty Professor, rođen je 1961. godine u New Yorku.

Foto: RKZ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!