Na granici s Ukrajinom 40.000 ruskih vojnika, kreće li Moskva u rat?

U telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Joe Biden je pozvao Rusiju na deeskalaciju napetosti s Ukrajinom i predložio sastanak dvojice čelnika uslijed sve veće zabrinutosti zbog nakupljanja ruske vojske na ukrajinskoj granici.

Američki predsjednik naglasio je nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te je izrazio zabrinutost zbog nagomilavanja ruske vojske, objavila je Bijela kuća.

“Predsjednik Biden potvrdio je da mu je cilj izgraditi stabilne odnose s Rusijom, u skladu s američkim interesima, te je predložio sastanak na vrhu u trećoj zemlji u narednim mjesecima kako bi se razgovaralo o nizu pitanja s kojima se suočavaju Sjedinjene Države i Rusija”.

Situacija u nemirnoj istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, gdje se vladine snage bore protiv proruskih postrojbi, pogoršala se u posljednjih nekoliko tjedana. Ruski mediji obavještavaju da su regionalne vlasti Donjecka i Luganska izvijestile o eskalaciji napada granatiranjem, bombaških napada i snajperskih napada od strane ukrajinskih postrojbi. Ukrajinske vlasti, s druge strane, optužile su Kremlj za gomilanje ruskih postrojbi. 

U međuvremenu, SAD je optužio Rusiju za navodno poticanje napetosti u regiji te prijeti da će odgovoriti na rusku ”agresiju”. Rusija je u utorak upozorila Sjedinjene Države da američki ratni brodovi izbjegavaju Krim “za vlastito dobro”, a druge zemlje upozorila je neka ne opskrbljuju Ukrajinu oružjem. Dva američka ratna broda trebala bi ovaj tjedan stići u Crno more zbog eskalacije sukoba na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da je premještanje trupa preko ruskog teritorija “unutarnja stvar”. Neke trupe, uključujući jedinice na Krimu, bile su na vježbama, rekao je. No, Peskov je također rekao Ukrajini da ”prestane s provokacijama”. U nedjeljnom intervjuu za televiziju Russia-1, glasnogovornik je rekao da Kremlj “ne ide prema ratu s Ukrajinom”. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je nove ruske pokrete nazvao ”najvećim okupljanjem ruskih trupa od ilegalne aneksije Krima”. Poteze Rusije nazvao je ”duboko zabrinjavajućim”. Ukrajina, NATO i zapadne vlade dugo vremena optužuju Rusiju za raspoređivanje naoružanja i vojnih jedinica na istoku Rusije. 

Što se tiče odnosa s SAD-om, nagađa se da Putin raspoređivanjem snaga želi testirati američkog predsjednika Bidena, koji je zauzeo oštriji stav prema Rusiji nego što je to imao njegov prethodnik Donald Trump.

Ono što je sigurno je to da neprijateljstvo Kijeva i Moskve je veće od teritorijalnih aspiracija. Krim će zauvijek ostati Putinov jer ima geostrateški značaj za Rusiju. A istočna Ukrajina će i dalje biti teritorij i poligon za vježbanje, na kojem se Rusija nadmeće sa Zapadom. 

Izvor: jutarnji.hr, im/radiokrizevci.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!