Na VGUK nabavljen uređaj za uzgoj presadnica

Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima se redovito uzgajaju presadnice različitih biljnih vrsta, najčešće povrća, ručnom sjetvom sjemena u za to predviđene kontejnere. To obavljaju studenti. Na taj način imaju vježbe tijekom kojih uče kako izgleda sjeme određene biljne vrste, ali i stručnu praksu tijekom koje raspoređuju sjeme u predviđeno mjesto za uzgoj presadnica (kontejneri), kontroliraju razvoj presadnica, …..

Odnedavno imaju uređaj za sjetvu sjemena za uzgoj presadnica. Ovaj uređaj omogućuje sjetvu svih vrsta povrća, cvijeća, aromatskog i ljekovitog bilja u vrlo kratkom roku i na vrlo precizan način (jedna sjemenka u jednu rupicu kontejnera), što je kod ručne sjetve često nemoguće, posebice kod vrsta koje imaju jako sitno sjeme, kao što su celer, prkos, petunija, begonija i dr.

Uređaj je nabavljen u sklopu Nacionalnog programa održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu, kroz mjeru 10., podmjeru 10.2 (Ministarstvo poljoprivrede, Program ruralnog razvoja RH), a koji se na Učilištu provodi.

Unatoč učinkovitosti ovog uređaja, zbog dijela o učenju kako i kada se što radi, studenti će i nadalje jedan manji dio obavljati u ručnoj sjetvi, a i zabavnije je, što se može vidjeti i na slici! (vguk)

Pratite nas na društvenim mrežama!