Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1324

U Temi Krugova slušamo posljednjih dvadesetak minuta javnog predavanja i rasprave o poimanju beskonačnosti u životu, filozofiji i znanosti, dr. sc. Petra Pavlovića iz ciklusa predavanja i rasprava U potrazi za smislom znanosti, u okviru projekta Future Hub Križevci, koje je održano 13. ožujka u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Križevci. Predavanje završava osvrtom na poglede i stavove Barucha de Spinoze, nakon čega je uslijedila živa rasprava.  

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Krilata priča Stjepana Licea, knjiga za mlade je Sukladnost ljubavnih trokuta Milana Zagorca, na odjelu beletristike Knjiga dojmova Sarah Blake, a na stručno-znanstvenom odjelu Izvan reda: Još 12 pravila za život Jordana B. Petersona. Govorimo i o predstavljanjima još nekih knjiga.

Na današnji datum rođeni su Juraj Haulik, Bogoslav Šulek, Eduard Slavoljub Penkala, Vladimir Vidrić, Joan Miró, Ratko Zvrko i Felix Baumgartner. Obavljena je prva pasterizacija, predstavljen je prvi elektronski mikroskop, izlijala se nafta u Meksičkom zaljevu. Umrli su Ljudevit Gaj, Karl Ferdinand Braun i Giuseppe Peano. 

U Vijestima Krugova bavimo se novom izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti, problemima muzeja u vrijeme pandemije, Danom umjetnosti, udrugom MUZZA, Danom grada Križevaca, skorom izložbom u Likovnoj galeriji u Križevcima, izložbom Bodies 2.0… Podsjećamo na izložbu u Klubu kulture u Križevcima, te na događaje na Future Hubu Križevci. 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo prvi let helikoptera na Marsu i smjenu na Međunarodnoj svemirskoj stanici.  

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Georga Friedricha Händela, Georga Michaela Telemanna, Igora Kuljerića, grupa Leb i sol, The Rolling Stones i Metallica. 

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1324 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 20. travnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Pratite nas na društvenim mrežama!