Ne konzumerizmu – da pametnom načinu življenja

S obzirom na troškove života potrebno je poduzeti pametne mjere kojima ćete uštedjeti. Na hrani se treba najmanje štedjeti, ali ne treba biti rastrošan. Donosimo vam savjete i strategije koje će vam pomoći uštedjeti pri kupovini namirnica.

Planiranje prehrane
Izbjegavajte spontane odlaske u kupovinu jer ćete vjerojatno kupiti više od onoga što vam treba i nećete racionalno razmišljati. Napravite listu stvari koje vam trebaju prema potrebama i onome što planirate jesti. Nemojte u dućan ići gladni jer su istraživanja pokazala da onda kupujemo najviše, i to potpuno bespotrebno. Pregledavajte kataloge za idućih nekoliko dana i svoju prehranu planirajte prema onome što je na akciji u katalozima.

Cijena zdrave prehrane
Zdrava prehrana će vam pomoći uštedjeti novac. Prije svega, regulirajte veličinu porcija. Nemojte kupovati grickalice, već svježe voće i povrće. Novac kojeg biste potrošili na sokove sačuvajte za putovanja. Obratite pažnju na veličinu i količinu porcija koju možete dobiti iz jedne namirnice. Podijelite ukupnu cijenu proizvoda na broj porcija. Ako je cijena jedne porcije razumna, onda kupite proizvod. Ako žudite za nečim slatkim, na lokalnoj tržnici kupite voće ili pak med.

Sezonsko voće i povrće
Sezonsko voće i povrće je obično jeftino. Prilagodite svoju prehranu trenutnom godišnjem dobu. Tako ćete jesti zdravije i ukusnije. Tijekom ljetnih mjeseci uživajte u lubenicama, breskvama, nektarinama, dinjama i slično. Tijekom proljeća uživajte u kupusu, jagodama, trešnjama i višnjama.

Ručak na poslu
Iskoristite ostatke od jučerašnje večere ili ručka i ponesite ih na posao. To je odličan način da uštedite novac, a da pri tome točno znate što jedete. Ponesite malo voća ili pak tortilju punjenu povrćem.

Izvor: Centar zdravlja
Foto: