Nema popuštanja epidemioloških mjera, produljene odluke do 15. svibnja

Nacionalni stožer se danas obraća javnosti vezano uz aktualnu epidemiološku situaciju i masovno cijepljenje građana kao prioritet.

Na početku konferencije prokomentirali su današnje brojke zaraženih.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2 007 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14 507. Među njima je 2 237 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 253 pacijenta. Preminula je 41 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 332 183 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7 081 preminula, ukupno se oporavilo 310 595 osoba od toga 2 337 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 33 938 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 804 187 osoba, od toga 9 282 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 29. travnjem utrošeno je 872 726 doza, a cijepljeno je 682 757 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 490 230 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 189 969 osoba. Za 2 558 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.

“Jučer smo potrošili preko 46 tisuća doza cjepiva, to je dosadašnji rekord”, kazao je Krunoslav Capak.

Markotić o znanstvenoj platformi Europske komisije na kojoj je sudjelovala 

“Imamo trotjedni pad u Europi, to se prati, ali previsok je dnevni broj novooboljelih. U deset zemalja to iznosi više od 500 na sto tisuća. Preko 90 posto dokazanih slučajeva je britanski soj. Ostali sojevi, brazilski i južnoafrički, se detektiraju, ali nije zabilježen neki porast. Što se tiče virusa u Indiji, zasad ima sedam europskih zemalja gdje je zabilježen. Dobra je vijest da po svemu sudeći ta varijanta je osjetljiva na cjepiva, cjepiva štite od te varijante”, kazala je.

“Iz EMA-e imamo informacije da se i dalje prate cjepiva, J&J i AZ. Došlo je do nekih novih spoznaja koje bi mogle govoriti o jednom rjeđem poremećaju vezanom za aktivaciju krvnih pločica”, rekla je.

“Sve zanima mogu li se s drugom ili kasnije s trećom dozom koristiti neko drugo cjepivo. Zasad nema podataka, UK provodi neka istraživanja o tome, prvi rezultati mogli bi biti u svibnju. Zasad nisu zabiljkeženi incidenti vezani za drugu dozu AstraZenece pa po tome nema ni opravdanja za primjenu drugog cjepiva”, rekla je Markotić.

Božinović o epidemioloških mjerama na nacionalnoj razini

“Iako je situacija nešto povoljnija, ne znači da se možemo opustiti niti krenuti s ozbiljnijim popuštanjem. Produžujemo odluke do 15 svibnja”, rekao je.

Osim nacionalnih odluka, danas je donio šest regionalnih odluka

“Za Zagreb i ŠKŽ, produljene su mjere koje su na snazi. Zadar i Brodsko-posavska također. Imamo i ublažavanje nekih mjera s obzirom na poboljšanje.

Stožer Splitsko-dalmatinske i Dubrovnika se zabrana prodaje alkohola bit će od 22 sata, ne do 20. Radno vrijeme ugostitelja može biti do 22 sata, a ne do 20 sati”, rekao je Božinović. Nema ni ograničenja za škole stranih jezika, kazao je.

Ukidaju se posebne mjere za Metković, Ploče i Opuzen.

Beroš o platformi za cijepljenje

“Platforma je u pravom radu”, rekao je Beroš.

“Jučer smo naručili 890 ljudi u Zagrebu u ponedjeljak i preko 3000 za u utorak. Mediji su upućeni, došli su u dolaznu poštu, sad čekamo odgovore”, kazao je.

Beroš je komentirao slučaj žene koja nije cijepljenja a dobila je poziv na drugu dozu. Beroš je pomiješao slučaj i govorio kao da je žena cijepljena. Došla mu je suradnica i objasnila situaciju.

“Gospođi su opet ponuđena dva termina. Jedan idući tjedan i za docjepnu dozu, ima priliku ponovo propustiti svoj termin. Ako odbije, sustav će je ponovo pozvati. Od srijede možemo ponuditi i termin za cijepljenje Pfizerom. Može pričekati svoj krug, a može se javiti svom liječniku. To su dvije opcije”, rekla je Beroševa suradnica.

“Očigledno nisam sve pratio”, rekao je Beroš.

Izvor: nacional.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!