Novi potres magnitude 4.2 po Richteru zatresao područje Banovine

Danas je oko 11 sati EMSC-CSEM objavio kako je kod Gline zabilježen potres magnitude 3.5 što je ubrzo prepravio na magnitudu 4.6. Sada se oglasila Hrvatska seizmološka služba koja javlja kako je magnituda tog potresa bila 4.2.

Izvijestili su kako su jutros seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili dva slabija i jedan prilično jak potres s epicentrom južno-jugoistočno od Gline. Najsnažniji potres, onaj magnitude 4.2, zabilježen je u 10:54 sati, a bio je intenziteta u epicentru V-VI stupnjeva EMS ljestvice.

No, prije njega su zabilježena još dva, nešto slabija potresa. Prvo je zabilježen potres magnitude 3.0 prema u 10:03 sati, a oko pola sata kasnije u 10:31 sati je zabilježen još jedan potres, magnitude 2.5.

Dežurni seizmolog Snježan Prevolnik je za N1 potvrdio kako su potresi zabilježeni te kako su svi epicentri oko 15 kilometara južno od Gline. “Možemo reći da pripadaju seriji naknadnih potresa nakon potresa 29. prosinca”, rekao je. Dodao je kako je ugrubo zabilježeno preko 4000 potresa.

“S obzirom na magnitudu glavnog to je jako velika serija potresa i to će trajati sigurno cijelu ovu godinu, kao i dio sljedeće godine”, dodao je i tako ponovio ono što seizmolozi već dugo upozoravaju; naknadni potresi su normalni i oečkivani.

Prokomentirao je potom i seizmičku aktivnost u Jadranu rekavši kako ne možemo reći da su potresi na Baniji i u Jadranu povezani. Ipak, potvrđuje kako će i ti potresi u Jadranu još potrajati jer je magnituda prvog potresa bila dosta jaka.

Izvor: telegram.hr Foto: EMSC

Pratite nas na društvenim mrežama!