Obavijest proizvođačima luka i češnjaka!

U usjevima ozimog luka i češnjaka može se prema potrebi provesti zaštita od korova primjenom jednog od herbicida ovisno o vrsti luka :

Fusilade forte , Select Super , Focus Ultra , Agil 100 EC , Lontrel 300  i dr.

Nakon sadnje proljetnog luka i proljetnog češnjaka mogu  se koristiti neki od herbicida:

Stomp Aqua , Filon 80 EC , Challenge 600 , Lentagran 45 WP i dr.

U usjevima ozimog češnjaka za zaštitu od plamenjače mogu se koristiti neki od navedenih registriranih fungicida: Neoram WG, Dithane DG, Quadris, Acrobat MZ WG, Ortiva SC,  i Ridomil Gold MZ WG.

Porastom temperature očekuje se pojava odraslih oblika lukove muhe (Delia antiqua) i češnjakove muhe (Helomyza  lurida). S obzirom da u RH nema registriranog insekticida za suzbijanje lukove muhe, preporuča se postaviti žute ljepljive ploče na 30 cm visine radi praćenja pojave lukove muhe i smanjenja broja populacije. 

Uz obavezan  plodored, pokrivanje manjih gredica agril folijom u vrijeme aktivnog leta prezimljujućih odraslih oblika lukove muhe način je smanjenja napada.

Usjeve luka koji se namjeravaju koristiti kao “mladi luk” nije dopušteno tretirati sredstvima za zaštitu bilja!

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Ministarstvo poljoprivrede

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!