Od mraza stradale voćke u našem kraju

-»Stanje nije dobro, a bilo je to i za očekivati jer smo o d 5. do 9. travnja imali mraz, s time da su 7. travnja  minusi išli i do -4 , što je zabilježila agrometeorološka stanica u Križevcima. Još je gore što su ti minusi trajali sve do drugog dana. Većina voćaka to nije uspjela izdržati, a najviše će se rezultati vidjeti kad temperature porastu i onda će se vidjeti kolike su štete.

Ono što smo sada mogli vidjeti na terenu je da o marelicama više ne trebamo ni pričati. One su se smrzle nekoliko puta, prve su krenule i smrzle se već kod prijašnjih minusa.

Što se tiče drugog koštičavog voća koje cvate, breskva je puna cvatnje ili pri kraju cvatnje i tu su štete dosta velike, a bojim se da će biti i veće jer se neke stvari na terenu još i nisu vidjele. U voćnjacima u kojima smo bili možemo pričati o 80 % šteta. Na trešnji koja se otvorila i koja je u punoj cvatnji  su štete isto na razini breskve dosta velike, a ono što se nije bilo otvorilo za vrijeme mraza, tu se ipak mogu naći cvjetovi sa plodnicama koje nisu oštećene.

Šljiva nije isto baš dobro prošla jer tamo gdje je puna cvatnja također ima dosta štete . 

Što se tiče jabuke, idared koji je procvao je isto na razini možda 70-80%, a

možda i više u nekim voćnjacima je izmrzlo. Dobro je što su sorte koje su 

zatvorenije u stadiju nekih balona i tu su manje štete, možda 20-30%.

U svakom slučaju, štete su dosta velike i voćari su s pravom zabrinuti.- napominje viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i šumarstva Željkica Oštrkapa Međurečan. 

– »Bez obzira na to, pa i tamo gdje su štete 80% ili i 100%, gdje se neće imati što brati, voćari zaštitu protiv fizioloških štetnika moraju obavljati i dalje jer ne smiju dozvoliti da voćke  oslabe jer će to utjecati i na urod slijedeće godine. Pogotovo što je kiša, a sa svakom kišom postoji i mogućnost infekcija. Što se tiče koštičavog voća, ono nam je najugroženije  od paleži cvijeta i sušenja grančica gdje bi trebalo odraditi preventivnu zaštituna svim voćkama koje su u cvatnji ili će krenuti u cvatnju« – savjetuje Željkica Oštrkapa Međurečan. 

ji/radiokrizevci.hr.  

Pratite nas na društvenim mrežama!