Odbor za branitelje Domovinskog rata usvojio Protokol za održavanje 30. godišnjice Dana branitelja – 17. rujna 2021.

Na danas održanoj sjednici Odbora za branitelje Gradskog vijeća Grada Križevaca donesen je program obilježavanja 30. godišnjice oslobađanja vojnih objekata na području Križevaca, Dana križevačkih branitelja i otkrivanja spomen-obilježja poginulim križevačkim braniteljima. 

Trideseta godišnjica oslobođenja vojnih objekata na području Križevaca, nekadašnje kasarne Kalnik i skladišta naoružanja i opreme Široko Brezje ove godine uveličat će se otkrivanjem Spomen-obilježja u krugu bivše vojarne za 37 poginulih križevačkih branitelja u Domovinskom ratu.

S križevačkog područja u Domovinskom ratu sudjelovalo je preko dvije tisuće branitelja u više ratnih postrojbi: u 3. i 4. bojne iz sastava 117. brigade HV, 15 mpoad-u, 15. Potrbr, 145. taktičkoj grupi, 312. logističkoj bazi. Ogroman doprinos u Domovinskom ratu dali su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a u samim počecima organiziranja obrane i sudjelovanjem u obrani dali su pripadnici odreda Narodne zaštite. 

Križevci su jedni od prvih u Hrvatskoj 17. rujna 1991. oslobodili vojne objekte, a 30. obljetnica dostojno će se obilježiti 16. i 17. rujna.

O programu je govorio predsjednik Odbora za branitelje Božo Lazar koji je istakao da će 16. rujna biti organiziran obilazak mjesta pogibije križevačkih branitelja kod Daruvara, Pakraca, Novske i bit će zapaljene svijeće na spomen obilježju na Trgu hrvatskih branitelja za poginule Miljenka Klobučara i Marija Jembreka u Križevcima. Na gradskom trgu planira se nastup klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i Gradskog puhačkog orkestra Križevci. 

Na sam dan oslobođenja vojarne, 17. rujna služit će se sveta misa zadušnica za sve poginule križevačke branitelje u Domovinskom ratu i održat će se središnja svečanost otkrivanja Spomen obilježja i blagoslov te polaganje vijenaca. 

Na današnjoj sjednici bilo je riječi i o aktivnostima vezanim uz dovršetak spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata u parku u Ulici Franje Tuđmana te je predsjednik Odbora Božo Lazar podnio izvješće o radu Odbora za branitelje u ovom mandatnom razdoblju. Istaknuto je da je ovaj odbor aktivno radio, što je pohvalio i gradonačelnik Mario Rajn, a na kraju je Božo Lazar izvijestio prisutne i o uređenju prostora udruga. Prostor je uređen zahvaljujući sredstvima Grada i sponzora, dok su radove izvodili sami branitelji.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!