Održana 93. dodjela Oscara – tri Oscara za film "Zemlja nomada"

Film “Zemlja nomada” dobio je tri Oscara na 93. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, a s po dva Oscara nagrađeni su filmovi “Otac”, “Juda i crni mesija”, “Zvuk metala”, “Mank”, “Ma Rainey: majka bluesa” i animirani film “Duša”. Zhao je druga redateljica u povijesti dodjele Oscara koja je nagrađena za najbolju režiju, nakon Kathryn Bigelow 2010. za film “Narednik James”.


Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Danielu Kaluuyi za ulogu Freda Hamptona, člana Crnih pantera u biografskoj drami “Juda i crni mesija”. Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu dobila je južnokorejska glumica Yuh-Jung Youn za ulogu bake u filmu “Minari” o imigrantskoj južnokorejskoj obitelji osamdesetih godina u SAD-u.
Emerald Fennell dobila je Oscara za najbolji originalni scenarij za film “Djevojka koja obećava”, koji govori o studentici medicine koja se želi osvetiti za smrt najbolje prijateljice, žrtve silovanja. Oscara za najbolji adaptirani scenarij dobili su Florian Zeller i Christopher Hampton za film “Otac”.


Najboljim međunarodnom filmom proglašen je danski film “Još jedna runda” redatelja Thomasa Vinterberga. Nominirani su bili i “Better Days” (Hong Kong), “Kolektiv” (Rumunjska), “Čovjek koji je prodao svoju kožu” (Tunis) i “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić (BiH). Oscara za animirani film dobio je “Duša”, a za dugometražni dokumentarni film “Hobotnica i ja”.
Najbolja originalna filmska glazba je za film “Duša” (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste), a najbolja pjesma “Fight For You” (“Juda i crni mesija”); glazba H.E.R. i Dernst Emile II, tekst H.E.R. i Tiara Thomas
Zbog pandemije Covida-19 ovogodišnja dodjela održana je dva mjeseca kasnije nego što je planirano, a održana je u Dolby Theatreu i na losanđeleskom kolodvoru Union Station koji zbog svoje veličine omogućuje poštivanje odgovarajuće fizičke distance.

Izvor: novilist.hr im/radiokrizevci.hr Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!