Održana konferencija za medije nezavisnog kandidata za gradonačelnika Maria Rajna sa suradnicima – analiza dosadašnjeg rada i predstavljanje programa za iduće mandatno razdoblje

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Mario Rajn sa suradnicima u prisustvu grupe birača na listi za predstojeće lokalne izbore, predstavio je danas program rada za iduće mandatno razdoblje. Pritom se najprije osvrnuo na protekli mandat te kazao da je situacija u kojoj su naslijedili mandat bila konfuzna.

-“Zatekli smo 9 milijuna proračunskog manjka. To je situacija koju smo rješavali 2017. i 2018. godine. Ako konstatiramo da je grad sada likvidan i u plusu, a istovremeno nam prigovaraju da nismo iskoristili decentralizirana sredstva, moram kazati kako je 30 posto tih sredstava otišlo u saniranje naslijeđenih dugova. Točno je da nam je država preraspodijelila sredstva, ali isto tako nam je dala i nove porezne obveze. Tako ćemo ove godine dvostruko više poreza na dohodak vraćatii zbog oslobođenja za osobe mlađe od 30 godina.

Kazao je da su probudili grad kao što su i obećali i brojnim manifestacijama vratili građane na ulice grada. U drugoj polovici ove godine planiraju se i nova događanja i manifestacija. Istakao je da su gradom upravljali manirom dobrog gospodara i da u narednom mandatu mogu podići grad na višu razinu, a da su kritike bile uglavnom motivirane gorčinom izgubljenih prošlih izbora.

-“Prijetilo nam se kaznenim prijavama od kojih niti jedna nije procesuirana. Imamo svoj put i jasnu viziju razvoja grada. Ne mora svaki grad imati HDZ na vlasti da bi se grad razvijao. U slijedećem mandatu surađivat ćemo sa svim razinama vlasti jer je to u interesu Križevaca i građana. Obveza je svake državne vlasti brinuti o svakom dijelu Hrvatske neovisno o političkom predznaku” – rekao je Mario Rajn.

-“Provlači se i teza kako smo sve projekte naslijedili. Bili smo afirmativna i konstruktivna vlast. Ono što je dobro zatečeno, nastavili smo. No, u protekle četiri godine odrađeno je više od 170 projekata koji su manje, srednje i značajno velike investicije. Nemoguće je da je sve naslijeđeno. Cijene su kakve određuje tržište, ja bih isto volio da su manje, ali sve to ne mora značiti da se ne treba graditi skate park koji je pobudio interes, a Schlosserov park gradimo za generacije koje dolaze. Novim nadvožnjakom i rotorom, ulaganjima u željezničku infrastrukturu i novi željeznički kolodvor ovaj park je smisleno zaokruživanje jedne cjeline koja predstavlja ulaz u grad Križevce. Neću ja završetkom svoje političke karijere taj park odnijeti kući” – kazao je Mario Rajn.

-“Što se tiče 170 projekata, nisu sve materijalna zdanja. Bazirali smo se na ljude koji čine grad”- rekao je Rajn te izdvojio investicije za djecu i mlade: izgradnju nove sportske dvorane, obnovu osnovnih škola i vrtića, dječja igrališta, stipendije koje su jedne od najvećih u državi, skate park i kino dvoranu koju su mladi istakli kao najveći nedostatak grada, obnovu društvenih domova, okretanje grada prema zelenim politikama i dobivanje brojnih priznanja u Hrvatskoj, ali i u europskim razmjerima.

-“Atletska staza uređuje se, upravo ovaj vikend boja se nakon 40 godina iščekivanja. Značajna ulaganja su u infrastrukturi: Frankopanska ulica,

semaforizacija dva raskrižja, popratne infrastrukture, početak izgradnje istočne obilaznice grada, projektiranje zapadne obilaznice grada jer moramo izmjestiti teretni promet iz grada. Tri najveća obećanja bila su nam sportska dvorana, kino dvorana i atletska staza. Ona su ispunjena”- istakao je Mario Rajn i dodao da se u četiri godine ne može riješiti površina grada od 264 kilometra četvorna jer grad čine urbano naselje i 59 sela, ali da nitko neće ostati zaboravljen.

Govoreći o prirezu kazao je da je on u prosjeku 10 kuna mjesečno. Njega će namjenski usmjeriti prema zelenim politikama, ulaganju u fotonaponske elektrane na krovovima obiteljskih kuća i zgrada i u toplinske sustave.

-“Moja najava o obnovi gradske jezgre zbilja je izazvala veliki interes i reakcije su većinom bile pozitivne. Manji broj reakcija išao je u smjeru kako se javnim novcem želi obnavljati privatnu imovinu. To nije zakonski moguće, to ni u jednom trenutku ja nisam rekao. Centar grada počinje od gradske infrastrukture, od zgrada koje su u gradskom suvlasništvu i to je jasan smjer gdje grad mora pokazati primjerom da brine o svojoj imovini. Ono što ćemo partnerima, odnosno privatnim vlasnicima ponuditi je subvencioniranje u vidu fasada jer je to vizura našeg grada i to predstavlja sigurnost našeg grada, da netko ne strada i bude ozlijeđen zato što je nešto palo sa fasade” – rekao je Mario Rajn te dodao da ljudi

na listi znače nastavak odgovorne politike prema gradu i selu.

Najavio je da će dosadašnji zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević

ostati prisutan na listi za Gradsko vijeće te brinuti o politikama ravnomjernog razvoja sela i grada.

Mario Martinčević osvrnuo se na provedene aktivnosti u selima, opskrbu pitkom vodom te kazao da su 2017. zatekli katastrofalno stanje te spor koji je kočio financiranje vodoopskrbe.

-“Taj spor je uspješno završen nakon šest mjeseci dolaska na vlast i krenuli smo u izgradnju vodovodne infrastrukture.”

Osvrnuo se na cestogradnju, asfaltiranje prometnica, autobusna stajališta, izgradnju i uređenje preko 20-tak dječjih igrališta, izgradnju mrtvačnica.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško iznio je dio programa za slijedeće razdoblje te naveo u dijelu zaštite i okoliša i dalje sufinanciranje izgradnje solarnih elektrana građanima, u dijelu odgoja i obrazovanja stvaranje uvjeta za cjelodnevnu nastavu i produženi boravak učenika, sportsku dvoranu za osnovnu školu Vladimir Nazor, u dijelu sporta i rekreacije završetak Poučne staze kod jezera Čabraji, uređenje sportske oaze šume Župetnica, uređeno je pomoćno igralište, atletska staza je pri završetku, ostaje izgradnja novih tribina i novog pomoćnog igrališta sa pomoćnom travom.

Što se tiče zdravlja, planira se sudjelovanje na natječaju za izgradnju doma za starije, a za najmlađe planira se ustrojavanje Centra za ranu intervenciju. Istakao je dogradnju dječjeg vrtića te kvalitetan i brzi internet.

-“Izgradnja eko kvarta bit će vjerojatno naš najveći projekt. Često nam se javljaju mlade obitelji koje traže stan, a stanova u Križevcima nema.

Zato smo odlučili na načelima održivog pristupa osigurati preduvjete za izgradnju novog naselja, novih stanova za mlade obitelji. To naselje bit će na tzv. Kosovom bregu i uskoro ćemo predstaviti i taj koncept koji je već u izradi” – rekao je Danijel Šaško.

U dijelu poljoprivrede osvrnuo se na projekt “Zdravo Križevci” koji ide dalje, kratki lanac opskrbe “Od polja do stola”, a uz njega se veže i zajednička punionica meda.

-“Nastavljamo s obnovom društvenih domova, cesta, vodovoda i svjesni smo da ne možemo sve odjednom, ali svi će doći na red. Javni prijevoz nedostaje i pokrenut ćemo ga kroz slijedeći mandat. Što se tiče kulture, izdvojit ću novi Gradski muzej u sadašnjim prostorima Gradske uprave, zgradi nekadašnje županijske palače koju treba kompletno renovirati. Europski fondovi će financirati obnove takvih muzeja, a ne gradskih uprava. Gradska uprava će se preseliti u druge prostorije i građani neće ostati bez te usluge ” – najavio je Danijel Šaško.

Na kraju je Mario Rajn pozvao građane da izađu na izbore i odgovorno biraju vlast za slijedeće mandatno razdoblje.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!