Otvorenje izložbe: Čarlijev svijet igračaka, Drago Turina – priča iza kulisa

Poznatom scenografu Dragi Turini – Čarliju srećom je još za života napravljena monografija i valoriziran je njegov rad na način kakav zaslužuje no malo će koji stanovnik Podravine znati da je Turina zapravo ‘njihov’ čovjek. Rođen u Virju nedaleko Koprivnice u vrijeme Drugog svjetskog rata, Turina je studirao u Zagrebu gdje 1965. započinje svoj scenografski rad u studentskim kazalištima, a od tada je ostvario više od 250 scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu.

Teško je baviti se Turininim životom, ne osvrćući se na veliko djelo koje je ostavio iza sebe. Ipak, ovo nije izložba o scenografiji. Ovo je izložba o ljubavi, sposobnosti, dokolici, hobiju, opsesiji i onom što se skriva – iza kulisa.

Čarli Turina bio je i ostao mladić ili bolje reći  – dječak – koji se igra svojim ‘didlačima’, malim objektima koje je cijeli život izrađivao. Tu dječju zaigranost, maštu i iskrenost zadržao je zauvijek. Čuvao je svoj istraživački duh, a za sobom je ostavio bogatu ostavštinu igračaka, skica, maketa, tisuće fotografija i dokumenata o brojnim radovima koje je stvorio. Razgledajte ih na izložbi Čarlijev svijet igračaka u Galeriji Koprivnica svakodnevno od 9.4. do 9.5. 2021. godine.

Otvorenje će se održati u skladu s trenutno važećim epidemiološkim preporukama

Koprivnica.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!