Poziv na likovnu online radionicu "ČAROLIJA PEJSAŽA" (ulje na platnu)

Hrvatski sabor kulture i akademska slikarica Olena Sokolovska pripremili su novu likovnu online radionicu pod nazivom „Čarolija pejsaža“ u tehnici ulje na platnu. Radionica će biti održana 23. i 26. travnja 2021. putem mrežne platforme Zoom. U nastavku pročitajte plan i način realizacije radionice te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.

Online radionica „Čarolija pejsaža“ uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike (23. i 26. travnja 2021.) voditi akademska slikarica Olena Sokolovska i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, uz samostalan rad polaznika na vlastitom umjetničkom djelu (24. i 25. travnja 2021.)

PROGRAM ONLINE RADIONICE „ČAROLIJA PEJSAŽA“

Sudionici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: predavanje voditeljice, video snimke i online prezentaciju rada i vježbi slikanja u tehnici ulje na platnu, samostalan rad svakog polaznika – vježbe i slikanje po predlošku, kritički osvrt voditeljice na nastale radove uz savjete za usavršavanje slikarskih umijeća te konzultacije – pitanja i odgovori. Rezultat radionice bit će i virtualna izložba nastalih radova.
Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

1. DAN ONLINE RADIONICE : petak: 23. 4. 2021.: 18:00 – 20:30 h
-> O PEJSAŽU KAO JEDNOM OD NAJPOPULARNIJIH MOTIVA U SLIKARSTVU
-> O VRSTAMA PEJSAŽA
-> PRAVILO RASPOREĐIVANJA BOJA NA PALETI; MIJEŠANJE BOJA
-> TEHNIČKI SAVJETI  (postepeni prijelazi boje u boju kistom, postizanje oštrine stijena uz pomoć slikarske lopatice)
-> UMJETNIČKI RAD: SLIKANJE TEHNIKOM ULJE NA PLATNU: „ČAROLIJA PEJSAŽA“ po motivu krajolika Plitvičkih jezera 
   1. SLIKANJE PODLOGE
   2. SLIKANJE REALNE VIDLJIVE SILUETE KRAJOLIKA
   3. EFEKTI STIJENA, NEBA I VODE
Kroz prezentaciju NASTAJANJA RADA PREMA PREDLOŠKU MOTIVA KRAJOLIKA sudionici će upoznati rad uljnim bojama, pravila rada s kontrastima u boji i tonu za postizanje svjetlosnih efekata, perspektive i dubine u slici
-> PITANJA I ODGOVORI
• Na kraju prvoga dana online radionice polaznici će dobiti zadatak stvoriti vlastito likovno djelo u tehnici ulje na platnu, prema unaprijed zadanom predlošku.

24. – 25. 4. 2021.: SAMOSTALAN RAD – SLIKANJE PO PREDLOŠKU
Nakon održanog prvog dana radionice, vikend (24. i 25. 4.) posvećen je samostalnom i individualnom radu polaznika. Na temelju znanja usvojenih tijekom prvoga dana, polaznici rade na vlastitom likovnom prema zadanom predlošku.
Po završetku rada, svaki polaznik svoj rad fotografira te fotografiju rada e-mailom šalje voditeljici radionice. Voditeljica analizira pristigle radove, a osvrt na radove i savjete za usavršavanje tehnike prezentira u ponedjeljak, 26. 4. 2021., putem online radionice.

2. DAN ONLINE RADIONICE: ponedjeljak: 26. 4. 2021.: 18:00 – 20:30 h
-> PREZENTACIJA I ANALIZA DOSTAVLJENIH RADOVA – kritički osvrti i savjeti
-> PREZENTACIJA DODATNIH VJEŽBI U CILJU USAVRŠAVANJA RADA NA SLICI
-> PITANJA I ODGOVORI

*Za aktivno sudjelovanje na radionici potrebno je pripremiti: 
olovka, platno veličine 50×60 cm, razrjeđivač uljanih boja; terpentin i laneno ulje, staklenka za razrjeđivač, kistovi  raznih veličina (plosnati, široki br. 3, 10 i 20  i okrugli: oštri za tanke crte br. 1 ili 2), slikarska lopatica, uljne boje: limunska žuta, kadmij žuta, kadmij crvena, alizarin crvena, ultramarin, prusko plava kraljevska (nebesko) plava, viridian zelena, sap zelena, smeđa, oker, paunova siva, bijela; krpa za brisanje.
*Predloške i elemente za slikanje ponudit će voditeljica.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na radionicu se mogu prijaviti zainteresirani likovni stvaraoci (ograničen broj sudionika – prvih 100 prijavljenih).

Za prijavu je potrebno najkasnije do 21. travnja 2021. ispuniti prijavni obrazac – „webinar registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/31xdRUz

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
Za sudjelovanje na radionici poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. 

Svim prijavljenim sudionicima na mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online radionici.

• Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija – članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

• Sudionici radionice koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 21. travnja 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a): 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, Zagreb, OIB: 45263394181 
Uplatitelj: naziv (za pravne osobe ili udruge) ili ime i prezime (za fizičke osobe)
Poziv na broj: OIB uplatitelja
Svrha doznake: online radionica Čarolija pejsaža – ime i prezime polaznika

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

1. ispuniti prijavni obrazac na: https://bit.ly/31xdRUz
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca

2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru

3. zaprimiti e-račun nakon održane online radionice
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi njezina održavanja.

O VODITELJICI

Olena Sokolovska – akademska slikarica

Olena Sokolovska rođena je 1969. godine u Ivano-Frankivsku u Ukrajini. Studij slikarstva završila je na Akademiji likovne i primijenjene umjetnosti u Lavovu, Ukrajina.  Također, obrazovanje u području slikarstva i crteža usavršila je kod profesora Mykole Drahana te završila specijalistički smjer likovne pedagogije na Sveučilištu „Stefanika“ u Ivano-Frankivsku. U Ukrajini je na Koledžu likovne i primijenjene umjetnosti predavala slikarsku anatomiju, slikarstvo i crtež te bila mentorica nekolicini mladih umjetnika. Od 2005. godine živi u Zagrebu gdje ima svoj atelje. Vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle. Članica je HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika).

Za sve dodatne informacije o online radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

Pratite nas na društvenim mrežama!