Predstavljena Flora Croatica Tonija Nikolića

U Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima Ogranak Matice hrvatske u Križevcima priredio je predstavljanje djela autora Tonija Nikolića “Flora Croatica”. Riječ je o djelu koje je vrlo značajno za hrvatsku botaniku:
Volumen 1 predstavlja uvodne dijelove, sinopsis porodica te literaturu, Volumeni 2 i 3 predstavljaju ključeve za determinaciju s pratećim podacima, a Volumen 4 namijenjen je upotrebi na terenu i drugdje, gdje se korisnik neposredno susreće s pripadnicima flore i želi utvrditi kojoj svojti pripada određena jedinka.

Uvodno su se obratili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr. sc. Marijana Ivanek Martinčić koje su podsjetile i na dugu povijest botanike i izdavanja knjiga na ovom području.
O zbirci knjiga govorili su stručni savjetnik, dipl. ing. bio. Darko Mihelj, urednica mr.sc. Daniela Novoselić i sam autor prof. dr. sc. Toni Nikolić.

Toni Nikolić redoviti je profesor botanike na Botaničkom zavodu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.
Flora Croatica izrađena je kao četverovolumensko djelo na više od 2400 stranica, s otprilike 13.000 grafičkih priloga, a svaka je opremljena raznolikim podacima, originalnim ilustracijama i brojnim fotografijama – do gotovo enciklopedijske dubine razrade.

Prof. dr. sc. Toni Nikolić sa suradnicima izazvao je veliko zanimanje publike ističući koliko je bogata hrvatska flora. Kako je kazala predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec, zanimljivo bi bilo da se u budućnosti napravi i jedno manje djelo o flori Kalnika.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!