Program knjižnice uz Noć knjige i Dan grada održava se virtualno

U  Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« svake godine se obilježava Dan grada brojnim programima, ali na žalost kao i  prošle godine i ove će se godine  svi događaji održavati  virtualno.

-»Uspjeli smo održati jednu krasnu manifestaciju, 8. rođendan kampanje »Čitaj mi« , a to je čitanje djeci od najranije dobi i aktivnost da roditelji djeci što više posuđuju slikovnice i čitaju. Podsjećamo, sudjelovali su ambasadori knjižnice, gradonačelnik Mario Rajn i rukometašice Dora i Larissa Kalaus

te glumačka družina »Kolibrići«. – kaže ravnateljica Marjana Janešč Žulj.

23. travnja u Hrvatskoj se održava Noć knjige, 24. travnja je Dan grada.

– »23. travnja imat ćemo preko Youtube kanala knjižnice čitanje priča za djecu. Čitati će Josip Petrlić Pjer i poznata atletičarka Veronika Drljačić koja nam je također ambasadorica čitanja. Također će Marina Srbljinović, teta pričalica sa Dječjeg odjela knjižnice i igraonice pričati priču za laku noć.

Za Noć knjige pripremamo i dvije izložbe koje će se moći razgledati i u narednom periodu. Prva izložba nosi naziv »Ljekovita moć knjige«, a to je i naslov ovogodišnje Noći knjige. Smatramo da knjiga može biti lijek i može nam pomoći.  Oni koji vole čitati vjerojatno će se složiti s time. Izložbu priprema Maja Petračija. 

Druga izložba nosi naslov »Dan hrvatske knjige«. Riječ je o knjigama vezanim za početak hrvatske knjige jer je 22.travanj Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio »Juditu«, ali je objavljena 1521. Ove godine obilježava se 500 godina od prvotiska »Judite«. Osim toga na izložbi će biti i druge vrijedne knjige koje nam pokazuju jednu povijest hrvatske knjige« – najavljuje Marjana Janeš Žulj.

U sklopu Dana grada, 26. travnja održat će se virtualni književni susret sa književnicom za djecu Jelenom Pervan u 11.30 preko ZOOM-a.

Poznati su i rezultati većine natječaja koji su bili usmjereni prema Ministarstvu kulture i medija. Gradskoj knjižnici »Franjo Marković«  bit će dodijeljena sredstva za nabavu novih knjiga u iznosu od 170.000 kuna. Također će dobiti sredstva za nabavu građe u bibliobusu u iznosu od 30.000 kuna.

Odobrena su i sredstva za rad glumačke družine »Kolibrići« u iznosu od 4.000 kuna. Također u investicijskim programima knjižnica će dobiti sredstva za računala u iznosu od 15.000 kuna.

-»Čekamo rezultate jednog velikog natječaja, a to je bibliobusna služba  gdje bi obnovili naš vozni park, odnosno kombi i nadam se da ćemo proći jer ovaj je već 11 godina po terenu i to nam je jako potrebno. Također je još u proceduri natječaja prema Ministarstvu kulture i medija program čitanja jer ova je godina proglašena »Godinom čitanja«. Natjecali smo se za program čitanja ljeti u našem atriju, pa se nadamo da ćemo i za to dobiti sredstva jer svi ti programi imaju određeni trošak. Nadam se da ćemo oživjeti ovaj atrij preko ljeta koji je idealan za održavanje određenih programa i da Križevčani imaju jedno kulturno ljeto i u knjižnici« – najavljuje ravnateljica Marjana Janeš Žulj.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!