Projektom »Dnevni boravak« za osobe treće životne dobi GDCK promovira se čunčana čipka

Od 2014. godine Gradsko društvo Crvenog križa Križevci pokrenulo je projekt »Dnevni boravak« kako bi se koristila znanja i vještine osoba treće životne dobi u raznim radionicama prema njihovom interesu.

Tako je došlo i do održavanja radionice izrade čunčane čipke koja je postala vrlo popularna. Motivi čunčane čipke koriste se i u odjevnim predmetima i nakitu, a u ovo vrijeme i kod izrade pisanica za Uskrs.

-»Vidjeli smo koliki je to iskazani interes tako da smo stalno aplicirali na projekte i trenutno provodimo tri projekta gdje promoviramo i radionice čunčane čipke. To je trogodišnji projekt Kluba osoba treće životne dobi, dvogodišnji projekt »Aktivno starenje« i vezano na širenje mreže socijalnih usluga u zajednici gdje smo aplicirali na jedan EU fond za pružanje usluga osobama treće životne dobi. Jedna od radionica je i radionica izrade čunčane čipke . Projekt se zove »Starost nas povezuje«. Došlo je do velikog interesa žena da se okupljaju, iako sada u ovoj situaciji korona krize se ne mogu sastajati. No, one nisu prestale raditi, već kod svojih kuća izrađuju nakit, čunčanu čipku kao motive za mapu i drugo. Aktivne su, a to dokazuje sada za uskrsne blagdane da izrađuju pisanice od čunčane čipke.

Mi i dalje apliciramo na projekte, nastojimo čunčanu čipku predstaviti diljem naše zemlje, pa i izvan. Tu nam puno pomaže Emina Baričević koja je i zaslužna da je čunčana čipka u Križevcima. Ona ju promovira na festivalima u Lepoglavi, a še članice Dnevnog boravka na Pagu. Svi se dive našoj čipki, ljepotici iz Križevaca i po tome smo sve poznatiji. Ponosimo se time i vjerujemo da ćemo radionice održavati bez obzira na aplicirane projekte jer nas podržava i Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci« – kaže ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus.

Voditeljica projekta »Dnevni boravak« u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci je Dora Vrhovec Golub koja izdvaja radno-okupacijske aktivnosti, izradu ručnih radova u sklopu kojih je i čunčana čipka, izrađuju se i radovi od krep-papira, decoupage tehnikom, perlica, papira, tkanine .

-»U sklopu dnevnog boravka organiziramo i zdravstvene programe, tematska predavanja, mjerenje šećera i tlaka. Imamo i slatko-slanu kreativu te se rade tradicionalne delicije križevačkog područja.« – kaže Dora Vrhovec Golub.

Čunčana čipka izaziva zasigurno najveći interes i među članicama Dnevnog boravka i među građanima. Članice se redovito sastaju u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Križevci gdje izrađuju čunčanu čipku, a tehniku njene izrade prenose na sve zainteresirane.

-»Do sada smo organizirali nekoliko radionica čunčanja, no sada se ne mogu provoditi dok se ne smiri situacija s korona virusom. Posljednje dvije godine apliciramo i na natječaj Grada Križevaca  s projektom pod nazivom »Čunčana čipka«  i njime nastojimo dodatno promovirati čunčanu čipku među građanima, ali i šire. Na taj način osiguravamo dodatna sredstva za njeno isticanje diljem grada, pa će ove godine na trgu biti postavljen i panel sa čunčanom čipkom koji će izraditi članice Dnevnog boravka pod vodstvom Emine Baričević i domaćice Dnevnog boravka Natalije Jelušić. «- napominje Dora Vrhovec Golub.

Članice Dnevnog boravka posjećuju i Festival čipke u Lepoglavi i otok Pag kako bi razmijenili iskustva s drugim čipkaricama i promovirale čunčanu čipku koja će zasigurno postati i tradicionani suvenir Križevaca i ovog kraja.

Svoje umijeće čunčanja na članice Dnevnog boravka prenijela je Emina Baričević i predstavlja je na Međunrodnom festivalu čipke u Lepoglavi od 2014. godine. Zbog situacije s korona virusom prošle i ove godine morale su se odgoditi razne izložbe, posjete i razmjene iskustava.

-»Usprkos svemu mi smišljamo nove načine kako da promoviramo čunčanu čipku pa će ove godine biti izdana i brošura o njenoj izradi. To financira Grad Križevci preko projekta »Čunčana čipka«. Kroz taj projekt osigurana su i sredstva za obnovu velike pisanice koja je ukrašena čunčanom čipkom i građani je mogu vidjeti na trgu. Posebno smo ponosni na izradu mape koju je osiguralo Gradsko društvo Crvenog križa Križevci uz potporu Grada Križevaca, a sve u kreaciji Emine Baričević. U svakoj mapi nalaze se radovi članica Dnevnog boravka uz prigodni tekst o čunčanoj čipki i njenoj izradi.

Mapa je idealna kao poklon poslovnim partnerima i prijateljima.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci zajedno sa članicama Dnevnog boravka dalo je i svoj doprinos u organizaciji Vuzma u Križevcima. U tjednu prije Uskrsa u organizaciji Grada Križevaca svakog dana je za najmlađe organizirano traženje skrivenih uskrsnih pisanica koje su ukrašene upravo motivima čunčane čipke, a koje su izradile naše članice Dnevnog boravka:

Marija Manjić, Jovanka Pavičić, Zvjezdana Tkalčec, Marija Šatrak, Zdenka Bučev,Marijana Markek, Slavica Martinek,  Nada Butigan i Jasenka Harča

te im zahvaljujemo na njihovom doprinosu« – rekla je o projektu Dnevnog boravka pri GDCK voditeljica projekta Dora Vrhovec Golub.

Korisno je i lijepo provođenje slobodnog vremena u Dnevnom boravku križevačkog Crvenog križa uz druženje i razgovor te razmjenu iskustava kada to prilike dozvoljavaju, te prenošenje na mlade tradicije ručnih radova, uz promoviranje čunčane čipke koja postaje sve poznatija ne samo u Križevcima nego i puno šire.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!