Proveli smo jedan prekrasan dan na Kalniku, s kime smo sve razgovarali i koga smo upoznali saznajte u nastavku

Izlet na Kalnik odličan je izbor za svakoga tko želi upoznati nešto novo i neobično. Tako se i dio redakcije Radija Križevci u četvrtak uputio put Kalnika. Za razliku od većine drugih planina u Hrvatskom zagorju ili na njegovom rubu, na Kalniku možete susresti slikovite okomite stijene, a posebno je zanimljivo što se te stijene nalaze na samom rubu prostrane ravnice te se zahvaljujući tome s njih pružaju široki i daleki vidici. Kalničke se stijene pružaju poput golemog nazubljenog zida i stvaraju neobičnu sliku za svakoga tko gleda na Kalnik s južne strane, iz smjera Križevaca.

Naš dan, započeo je dolaskom u Općinu Kalnik gdje nas je srdačno dočekao zamjenik načelnika Općine Kalnik Mario Filipašić. Nakon jutarnje kave, razgovarali smo s Mariom Filipašićem koji nam je pojasnio što ćemo danas sve razgledati i s kime ćemo razgovarati.
Saša Višak, svima nam dobro poznati orač, višestruki županijski i državni prvak u oranju, predsjednik Vatrogasne zajednice i DVD-a Kalnik bio je prvi kandidat za razgovor. Saša Višak nam je pojasnio kako DVD Kalnik postoji od 1936. godine, a trenutno broji oko 60 članova.

Prošle godine DVD je kao i sve ostalo bio poprilično neaktivan, zbog situacije s koronavirusom, no nadamo se da će se situacija uskoro promijeniti kako bismo i dalje mogli nastaviti na našim aktivnostima- poručio je Saša Višak.

Nakon razgovora sa Sašom koji je vodila naša Ivana, uputili smo se na prekrasan Trg Stjepana Radića u centru Kalnika gdje su nas dočekali predsjednik Udruge umirovljenika Kalnik Valek Hrlec i predstavnik zbora “Kalnički Slavuji” gospodin Marijan Đurec koji su nam ispričali kako im je, koliko dugo postoje Udruge, jesu li aktivni te smo naravno i s njima pričali o koroni.

Zatim smo se uputili na ranč gdje su nas članovi Udruge Potkalnički konjari laganim kasom uz priču proveli kroz jedinstven doživljaj sve do fantastičnih pogleda koji se pružaju na Kalnik i okolicu gdje smo nakratko zastali s obzirom na pogled, priroda.

Udruga postoji već 10.-ak godina i trenutno broji preko 50 aktivnih članova. Osim što su Potkalnički konjari poznati u Hrvatskoj, poznati su i u cijelom svijetu, a proslavili su se sudjelovajući u snimanju filma Winnetou- spominje predsjednik udruge Marijan Hlebić.

Podsjetimo, Kalnik je dobio novu turističku atrakciju – Winnetou selo. Drvenu kuću, vjetrenjaču i čitavo imanje uredili su članovi udruge Potkalnički konjari i dio je prave originalne scenografije sa snimanja remakea kultnih filmova o indijanskom poglavici iz plemena Apača Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhandu.

Nakon razgovora, naše su voditeljice sjele na konje i nećemo pretjerivati, nije sad to bilo pravo jahanje već lagani krug, no s ponosom možemo reći kako su bile hrabre i osim što mogu dobro pričati, slikati, snimati, pokazale da mogu sve.

Nakon ranča, uputili smo se na Stari Grad Kalnik, a zamjenik načelnika Općine Kalnik Mario Filipašić ispričao nam je priču koja veže legendu o tatarima. Prema legendi kralj Bela IV bježeći pred tatarima sklonio se u kamenitu utvrdu Veliki Kalnik, koju je bilo nemoguće osvojiti. Tatari su nešto kasnije stigli do Kalnika te iako nisu znali da se u utvrdi skriva Kralj okružili su utvrdu i danima je opsjedali ne bi li se njeni branitelji zbog gladi i iscrpljenosti predali. No nije im pošlo za rukom. Uspjeli su se spasiti uz pomoć seljana koji su im pod okriljem noći donosili šljive da se prehrane i kako kaže legenda, napadači su ‘pod paljbom koštica’ pobjegli. U čast pobjede ali i iz zahvalnosti kralj Bela IV, proglasio je žitelje kalničkog kraja – plemenitašima, koje su ubrzo njihovi zavidnici, osobito križevački purgeri, podrugljivo nazivali – plemićima – šljivarima».

S obzirom na cjelokupnu situaciju, duže smo se zadržali nego što smo očekivali pa smo se brzo uputili u Dječji vrtić Kalnički jaglac gdje nas je dočekala ravnateljica vrtića Kristina Kisela, jedna mama Saniana Tonković i djevojčica po imenu Izabela koje su nam ispričale kako funkcionira te koliko djece polazi ovaj vrtić.

Kapacitet je 42, postoje jaslička i vrtićka skupina. U vrtiću rade četiri odgajatelja, stručni tim, zdravstveni i pedagoginja, koje su tu stalno zaposlene i vode brigu o svemu.-izjavila je ravnateljica Kristina Kisela

Mama Saniana ispričala je kako joj je vrlo drago da ne mora svoje dijete voziti negdje daleko u vrtić te kako je vrlo zadovoljna suradnjom s tetama i voditeljicom.
Malena Izabela kazala je kako joj je u vrtiću odlično, vrijeme provode u prirodi te izrađuju razne oblike poput cvijeća i leptira, uglavnom sve što se može pronaći u prirodi.

Nakon što smo pozdravili vrtić Kalnički jaglac, uputili smo se na ručak koji su pripremili kalničke kuharice, žene koje zajedničkim snagama rade na knjizi Kalnička kuharica gdje će biti svi starinski recepti ukusne domaće hrane. Najprije smo razgovarali s urednicom knjige Kalnička kuharica Lidijom Zečević.

Kalnička kuhinja ne smije otići u zaborav, a danas zbog užurbanosti i pomanjkanja vremena polako nestaje prenošenje s koljena na koljeno pa nam je zadatak i obaveza okupiti vrijedne majke i bake kako bi nam ispričale i demonstrirale recepte koje ćemo zapisati i prezentirati u knjizi – rekla je Lidija Zečević

Zatim smo upoznali i glavne kuharice Ivku Đurec, Đurđicu Žibrin i Šteficu Denžić koje su pripremile odličan domaći ručak za nas koji smo jedva dočekali sjesti za stol i isprobati brdo domaće hrane. Za ručkom nam se pridružio i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer. Bilo je tu prave domaće juhe s piletinom i povrćem, trganci s vrhnjem, domaći makaruni, da dobro smo napisali, makaruni, pečena purica, svinjetina i salata, a nakon toga stol je bio preplavljen slatko slanim desertnim delicijama kak bi se na Kalniku reklo “za prste polizati”.

Uglavnom, proveli smo jedan prekrasan dan na Kalniku, upoznali nove ljude, družili se i sa zadovoljstvom otišli kući. Gdje ćemo i kada završiti sljedeće, saznat ćete samo ako i dalje ostanete uz program Radija Križevci, sve ostalo će vam najaviti naše voditeljice Štefica, Ivana i Hana.

Foto: hs/radiokrizevci.hr

Tekst: šv/radiokkrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!