Sakramenti u koroni – Odgađaju se krizme i pričesti: otkazuju se po različitim pravilima, biskupi se nadaju preporukama Stožera

Župa Rođenja Marijina na zagrebačkom Borovju obavila je podjelu sakramenata svete krizme. Vlč. Piotr Maj planira u nedjelju, 25. travnja, organizirati i prvu pričest za 41 dijete. Podjela sakramenata obavit će se, kaže, po epidemiološkim mjerama.

To organizacijski znači u dvije grupe, na dvije odvojene mise. Izuzev svećenika, u crkvi će prisustvovati samo djeca, a roditelji, kumovi i ostali uzvanici pričekat će ih vani. Slično ili ‘labavije’ bi u drugoj polovici travnja trebalo biti i u nizu drugih crkvi.

No, plan je pod upitnikom. Župnici diljem Hrvatske potvrđuju da su u očekivanju novih odluka civilnog stožera i svojih biskupa. U jeku epidemije i velikog broja zaraženih, kada otprilike svaki drugi učenik ima nastavu od kuće (online), organizacija prve pričesti i krizme je pred mogućom odgodom. Dio župa unaprijed je zakazao svetkovine za kraj svibnja, a dvije su biskupije dosad donijele odluku o odgodi podjele sakramenata.

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić donio je odluku o odgodi prve pričesti i svete potvrde od 11. travnja do 16. svibnja. “Gledajući od početka pandemije pa do danas u našoj biskupiji trenutno je u borbi s koronavirusom najteže razdoblje i imamo najviše zaraženih po danu”, piše u nadbiskupovoj odluci.

S obzirom na to da je u Primorsko-goranskoj županiji na snazi dvotjedni lockdown, i tu je na snazi privremena odgoda podjele sakramenata prve pričesti i potvrde.

Paralelno, na sjednici dekana Splitsko-makarske nadbiskupije u veljači odlučeno je da se ove godine neće odgađati slavlje sv. potvrde. Prijavljene su 202 krizme koje će, navode, biti proslavljene u razdoblju od 10. travnja do 16. kolovoza. Nadbiskup je najavio poslati župnicima popis kojim će ih za ovu godinu ovlastiti za podjelu sakramenata. Moli, u naknadnom pismu, upravitelje župa da kandidate za krizmu i prvu pričest podijele u više grupa i termina.

Župnici su objavili termine, no vidjet ćemo hoće li se obistiniti s obzirom na situaciju – kaže Marko Domiter. Da krizma i pričest ove godine ovisi i o vanjskom prostoru crkvi, svjedok je Antun Sente, iz župe Sv. Antuna Padovanskog, Sesvetska Sela.

– Mi možemo organizirati podjelu sakramenata vani, na otvorenom. Imamo lijep prostor. Lani smo odgodili, krizma je bila u kolovozu, a prva pričest sredinom lipnja i nitko nam nije odustao. Baš smo tada pogodili dobru epidemiološku situaciju. U ovim okolnostima sada, nitko ne zna kako će izgledati – kaže vlč. Sent.

Izvor: jutarnji.hr im/radiokrizevci.hr Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!