Stvari se vraćaju na staro – školsku godinu učenik pada ako na kraju ima zaključene tri jedinice

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poništit će odredbu kojom se proširio krug učenika koji su mogli na dopunsku nastavu i popravni rok, a koja je usvojena u svibnju 2020. na prijedlog tadašnje ministrice Blaženke Divjak, piše u utorak Večernji list.

Lani se učenik doista morao potruditi pasti godinu. Omogućeno mu je da s četiri negativne ocjene ide u viši razred, a godinu bi pao tek s pet negativnih ocjena. Ministar Fuchs sada stvari vraća na staro – školsku godinu učenik pada ako na kraju ima zaključene tri jedinice kao što je to bilo desetljećima u obrazovnom sustavu.

Učeniku se, također, više neće omogućiti i dodatni izlasci na popravne rokove koji su također lani bili povećani, već će priliku za ispravak ocjene imati na dopunskoj nastavi koja može trajati najviše 25 sati i uobičajenim popravnim rokovima – sve odreda aktivnostima koji se organiziraju po završetku nastavne godine.

Odluka o povećanom broju zaključenih negativnih ocjena lani je donesena zbog pandemijskog utjecaja na obrazovanje, ali i činjenice da su učenici izgubili više od mjesec dana zbog štrajka nastavnika. Nastavnici su odmah nakon donošenja odluke upozoravali na apsurd odluke jer je lani, istovremeno, odlučeno da će se veliki dio ocjene svih učenika odnositi na aktivnost upravo zbog pandemije i nejednakih uvjeta e-nastave za sve učenike.

Izvor: nacional.hr Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!