Svjetski dan intelektualnog vlasništva 26. travnja – Od ideje do tržišta

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) i ove godine prigodno obilježava Svjetski dan intelektualnog vlasništva, pod motom ‘Intelektualno vlasništvo i mala i srednja poduzeća: Od ideje do tržišta’.

Temom ovogodišnjeg obilježavanja promovira se uloga koju intelektualno vlasništvo ima u izgradnji snažnijih, konkurentnijih i otpornijih poduzeća. Istraživanja pokazuju da mala i srednja poduzeća koja štite svoja ulaganja u inovacije putem sustava zaštite intelektualnog vlasništva te posjeduju patente, žigove ili registrirani industrijski dizajn imaju veće prihode, isplaćuju veće dohotke i bolje posluju na regionalnom i globalnom tržištu.


Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO – World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travnja budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Obilježavanjem ovog datuma organizacijom raznih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti širom svijeta potiče se razvijanje i jačanje javne svijesti o značenju i važnosti intelektualnog vlasništva u oblikovanju svakodnevnog života i modernog društva, te u promicanju kreativnosti i inovativnosti. Državni zavod za intelektualno vlasništvo i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj dan te time ističe ulogu sustava zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Pratite nas na društvenim mrežama!