Svjetski je dan glasa!

Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica obilježava se 16. travnja. Cilj mu je informirati opću i stručnu javnost da promuklost i promjena boje glasa koja dulje traje može ukazivati na postojanje tumora glasnica te da rano prepoznavanje pruža veliku šansu za izlječenje.

Ideja o obilježavanju dana glasa krenula je od liječnika otorinolaringologa u Brazilu jer su htjeli upozoriti da promukli glas može značiti i tumor glasnica, te da rano prepoznavanje može pružiti veću šansu izlječenju. Međutim zbog univerzalnog značaja glasa, ne samo kao simptoma bolesti glasa, glasnica ili organizma, zbog važnosti glasa u umjetnosti, edukaciji, medijima, tj. u svim ljudskim aktivnostima, danas se glas slavi kao zajedničko bogatstvo, slave ga sve vodeće edukacijske, umjetničke, medicinske, znanstvene, medijske institucije u svijetu. Posebice su poznati svečani koncerti i predstave posvećene danu glasa u kojima sudjeluju vrhunski svjetski izvođači.

Kako mi u Hrvatskoj slavimo Svjetski dan glasa? I u Hrvatskoj je obilježavanje krenulo od liječnika, konkretno baveći se svakodnevno bolestima, liječenjem i operiranjem glasnica, pokrenula sam svijest o važnosti glasa osim informacija u medijima uvodeći nekoliko godina za redom (povodom Svjetskog dana glasa) neke nove metode liječenja glasnica ugradnjom masnog tkiva, botoksa, hijalurona, te znanstvenim simpozijima o glasu i time pokrenula svijest o važnosti glasa i doprinijela značaju tog dana.

Ako promuklost traje dulje od četiri tjedna, preporučuje se posjetiti svojeg liječnika, a potom otorinolaringologa koji Vam kratkim i jednostavnim pregledom i primjenom moderne tehnologije može otkriti promjene na glasnicama. Stomatolozi prilikom liječenja i pregleda zubiju imaju prilike pogledati i sluznicu usne šupljine, te su oni također važni za rano otkrivanje karcinoma usne šupljine.

Izvor: hzjz.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!