Svjetski prvaci u cijepljenju – na vrhu je Izrael, no i mala otočna zemlja koja besplatno cijepi strance. Blizu je i Srbija, te jedna EU država

Svjetski ekonomski forum iz Ženeve objavio je podatke o državama s najvećim brojem cijepljenih građana po broju potrošenih doza na stotinu stanovnika.

Na prvome je mjestu Izrael sa čak 114.70 cijepljenih na sto stanovnika, što će reći da je svih stotinu Izraelaca cijepljeno s makar jednom dozom. Na drugome su mjestu bogati Ujedinjeni Arapski Emirati s 80.48 cijepljenih na stotinu ljudi, a treći je Čile s njih 50.45.

U mnogim državama Latinske Amerike, gdje je do sada od covida umrlo gotovo milijun ljudi, cijepljenje je počelo prilično rano, a uglavnom se troši kinesko cjepivo Sinovac. U Čileu koji broji 18 milijuna stanovnika najavljuju kako će do lipnja prokužiti sve svoje građane. Usprkos jako uspješnoj kampanji vakcinacije, ova zemlja se i dalje suočava s visokim stopama dnevne zaraze koja prelazi i 5000 ljudi dnevno.

Bahrein, koji se proteže na čak 33 otoka, spada među gospodarski visoko razvijene države Perzijskoga zaljeva koje svoje bogatstvo temelje isključivo na izvozu nafte i prirodnog plina. Zemlja s oko milijun i pol stanovnika smatra se financijskim centrom arapskoga svijeta. U bahreinskim bankama se vode mnogi poslovi s naftom zemalja Perzijskog zaljeva, no tamo zbog primamljivih radnih uvjeta i visokih zarada živi i priličan broj stranaca. Uoči prve utrke nove sezone u Formuli 1 bahreinsko vodstvo je nedavno ponudilo besplatno cijepljenje protiv covida Pfizerovim vakcinama svima iz Formule 1 koji dođu u tu zemlju. Bahrein, inače, ima više nego dovoljne zalihe čak pet različitih vrsta cjepiva dostupnih stanovništvu: Pfizer/BioNTech, kineski Sinopharm, AstraZeneca/Oxford, ruski Sputnjik V i Johnson & Johnson.

Šesti na top ljestvici svjetske procijepljenosti su, zahvaljujući Joeu Bidenu, Amerikanci s oko 42 potrošene doze na stotinu stanovnika. Sedma na svijetu je Srbija s 33.55 doza na stotinu građana, no u potiljak ih gledaju osmi Mađari s 26.81 dozom.

Mađarska je jedina država Europske unije koja se može podičiti trenutnom dobrom stopom procijepljenosti, i to prvenstveno zahvaljujući samostalnoj epidemiološkoj politici tamošnjega premijera Viktora Orbana. Mađarski program cijepljenja, uz raspoloživa cjepiva zapadnih proizvođača, uključio je i rusko cjepivo Sputnjik V i kinesko cjepivo Sinopharm, i to ne čekajući odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA), nego koristeći svoje pravo davanja zelenog svjetla za hitnu uporabu.

Od svih zemalja EU, dosad su jedino Mađarska i Slovačka kupile rusko cjepivo, a prije nekoliko dana kupnju milijun doza Sputnjika V najavila je i Austrija.

Izvor: slobodna dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama!