U Hrvatsku uoči Uskrsa stiglo 22 tisuće turista

U Hrvatskoj uoči Uskrsa boravi više od 22 tisuće turista, od kojih je oko 17 tisuća stranih, a iako se očekuje da će tijekom uskrsnih blagdana te brojke dodatno rasti, zbog svih se okolnosti ne očekuje razina turističkog prometa iz razdoblja prije pandemije. Istaknuo je to u petak direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

– S obzirom na sve okolnosti, za blagdane ne očekujemo razinu prometa iz prethodnih godina i prijašnjih uskrsnih blagdana, ali, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i protokola, očekujemo turističke aktivnosti s naglaskom na domaće tržište – kaže Staničić. Kako se na blagdan Uskrsa nadovezuju i školski (proljetni) praznici u Hrvatskoj, direktor HTZ-a naglašava i da se turistička aktivnost s domaćeg tržišta posebice očekuje u idućem tjednu kada su ti praznici, ali se očekuje i s tržišta poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Češke. Iznosi i podatke da se trenutačno turistički promet u Hrvatskoj ostvaruje u više od 310 hotelskih objekata i 60 kampova te da, prema županijama, najviše turista trenutačno boravi u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Staničić zaključno poziva sve građane i turiste na odgovorno ponašanje, jer samo tako, kako kaže, možemo svi zajedno spremni dočekati najvažniji dio turističke godine.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović izvijestio kako je u četvrtak u Hrvatsku ukupno ušlo 43.500 ljudi, od čega je 60 % u tranzitu, dok je 2019., koja je bila godina bez epidemije, na isti dan ušlo nešto više od 130.000 ljudi. “Zamijetili smo da je bilo vrlo malo ulazaka na području graničnih prijelaza u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, što znači da je bilo malo turističkih ulazaka”, rekao je Božinović. Njemačka je u četvrtak i Istarsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju uvrstila na listu regija s visokim rizikom zaraze koronavirusom, pa sada cijela Hrvatska pripada u tu kategoriju. Njemački državni epidemiološki institut Robert Koch zbog rastućeg broja novozaraženih posljednje je dvije hrvatske županije koje se nisu nalazile na listi proglasio rizičnim područjima. Odluka stupa na snagu 3. travnja, i znači da će sve osobe koje iz Hrvatske dolaze u Njemačku morati u roku od 48 sati predočiti negativni test na koronavirus i u karanteni biti deset dana nakon povratka. Samoizolaciju je moguće prekinuti nakon pet dana s novim negativnim testom. Istra je, uz Baleare, za njemačke građane dosad bila rijetko turističko odredište koje nije bilo na listi rizičnih područja. Unatoč apelima političara, brojni su Nijemci ovoga tjedna otputovali na uskrsne praznike u inozemstvo.

Izvor: glas slavonije

Pratite nas na društvenim mrežama!