U izdanju nakladničke kuće Meridijani- Izašla prva monografija o Općini Bedenica

Izašla prva monografija o Općini Bednica

Iz tiska je izašla povijesno-zemljopisna monografija Općina Bednica – Na vrhu Zagrebačke županije, u izdanju nakladničke kuće Meridijani iz Samobora. Ta prva cjelovita monografija današnje Općine Bedenica ima 288 stranica većega formata i bogato je ilustrirana. Posvećena je 25. obljetnici osnutka Općine Bedenica (1995. – 2020.) i prava je enciklopedija te općine na samom sjeveru Zagrebačke županije, na njezinoj tromeđi sa Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom. 

Autori monografije su akademik Dragutin Feletar, red. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin, prečasni mr. Anđelko Košćak, Petra Somek, prof., Hrvoje Dečak, mag. nov. i Juraj Fruk. Predgovore su napisali župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić i načelnik Općine Bedenica, dr. vet. med. Slavko Cvrlja. Dizajn i grafičku pripremu napravio je grafički studio Duplerica iz Zagreba, a tiskana je u Tiskari Zelina. 

Uspješna mala općina

Monografija o Bedenici donosi prošlost i sadašnjost današnje Općine u kojoj su, osim Bedenice, naselja Turkovčina, Beloslavec, Omamno, Bosna i Otrčkovec. 

Bedenica je dugo bila u sastavu općine odnosno grada Sveti Ivan Zelina, a osamostaljenjem je doživjela nagli uspon. Time je dokazala da male općine i te kako imaju razlog postojanja pod uvjetom da, kao Bedenica, imaju minimalan broj zaposlenika i racionalno troše na njihove plaće. Tako i župan Kožić u predgovoru ističe kako je Bedenica uspjela pokazati da se s jasnom vizijom razvitka, radom i upornošću može doslovno biti na vrhu Zagrebačke županije.

Prvo poglavlje govori o geografskim značajkama, prometnom položaju i stanovništvu općine, drugo o povijesti današnje Općine Bedenica od prvog pisanog spomena 1242. godine do 1995., a treće donosi iscrpnu povijest bedeničke Župe Svih Svetih i njezine crkve još iz 13. stoljeća. U poglavlju o školstvu obrađena je njegova povijest od utemeljenja državne škole 1852. godine, pa sve do najnovije dogradnje i rekonstrukcije OŠ Bedenica iz 2017. godine. U zasebnom poglavlju prikazano je osnivanje Općine Bedenica i njezina čelništva do danas (od 2009. godine na čelu je načelnik Slavko Cvrlja). 

Tvrtke nacionalnog značenja

Poglavlje o gospodarstvu predstavlja tri najveće tvrtke u Općini – Kudelić, BMD STIL i EURO-MILK – respektabilna poduzeća u državnim okvirima, a obrađuje i druge tvrtke, obrte i OPG-ove te razvoj turizma. O društvenom životu govori pogavlje koje upoznaje čitatelje s Vatrogasnom zajednicom Općine Bedenica, KUD-om Danica, Udrugom umirovljenika, aktivnostima u okviru Gradskog društva Crvenog križa Sv. Ivan Zelina, ogrankom udruge Hrvatski domobran, Lovačkim društvom Fazan, Nogometnim klubom Strmec, Moto klubom Bedenica i drugim sadašnjim i bivšim udrugama. Opisana su i događanja, a najvažniji su trodnevni Bedenički dani svake godine sredinom lipnja, kad se slavi 15. lipnja, Dan Općine. Zadnje poglavlje donosi mnoge običaje, legende i zanimljivosti, a prikazani su i neki zanimljivi pojedinci. 

Na kraju monografije su intervjui s načelnikom Općine i predsjednicom Općinskog vijeća Ines Škof te sažetak na hrvatskom i engleskom jeziku.

Samo ove godine u Bedenici trebaju, uz ostalo, biti dovršene školska sportska dvorana, kulturni centar i zgrada javne namjene u kojoj će biti i ordinacija liječnika, a u planu je i gradnja dječjeg vrtića. Svojim značenjem daleko nadilazeći malu površinu i broj stanovnika (zauzima 21,72 km2 a na popisu 2011. godine imala je 1432 žitelja), Općina Bedenica ovom će knjigom zacijelo biti još vidljivija u Hrvatskoj, pa i izvan nje.  

Izvor i foto: Meridijani

Pratite nas na društvenim mrežama!