U Križevcima se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Građani Križevaca na današnji Svjetski dan obnovljivih izvora energije, imali su priliku više doznati o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima sufinanciranja sunčanih elektrana.

-“KLIK, lokalna križevačka zadruga osnovana je prije godinu dana sa svrhom da promovira obnovljive izbore energije, da pomaže građanima
prilikom izgradnje sunčanih elektrana, u edukaciji oko problematike zaštite okoliša i klime i da bude mjesto za sva pitanja građana koja imaju vezano za klimu, energiju, zaštitu okoliša, izgradnju elektrana i slično”- izjavila nam je Ivana Dubravec, predsjednica Skupštine u KLIK-u, Križevačkom laboratoriju inovacija za klimu.

Ističe da je prošla godina bila izazovna zbog pandemije COVID-19 i nije se moglo raditi u onoj mjeri koliko su namjeravali. Međutim, provodile su se radionice i projekt “Gradovi budućnosti” zajedno s Gradom Križevcima i Zelenom energetskom zadrugom.


-“Osim toga, prošle godine smo izgradili jednu sunčanu elektranu i napravili nekoliko projekata za sunčane elektrane i sada startamo malo jače sa promocijom KLIK-a i izgradnje sunčanih elektrana.
Križevci su krenuli u smjeru obnovljivih izvora energije. Mi s Gradom Križevcima surađujemo na promociji energetske neovisnosti, izgradnji sunčanih elektrana i općenito ulaganja u obnovljive izvore energije. Grad je objavio natječaj za sufinanciranje projektne dokumentacije za sunčane elektrane za kućanstva. Mi smo ovdje građanima kao neka prva točka za sve informacije vezano za to i pomoć prilikom izrade glavnih projekata za elektrane i prilikom prijave na sufinanciranje za grad i kasnije kada će biti na Fondu za zaštitu okoliša za sufinanciranje elektrana. Grad je također najavio da bi u drugom kvartalu ove godine sufinancirao izgradnju samih sunčanih elektrana tako da je ovdje naša uloga isto da građanima pomognemo u tome. Interes postoji, ljudi nam se javljaju gotovo svakodnevno, nekoliko projekata je u pripremi, izlazimo na terene, mjerimo krovove kod građana i onda radimo same projekte. Građani mogu kod nas dobiti sve informacije vezane za sufinanciranje. Što se tiče trenutnog natječaja Grada za projektnu dokumentaciju, Grad sufinancira izradu glavnog projekta i ishođenje suglasnosti od strane HEP-a i svu pripremu dokumentacije u iznosu od 80% do najviše 4000 kuna. To je natječaj koji je trenutno otvoren. Prijave se mogu vršiti do 1. srpnja”- napominje Ivana Dubravec.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!