U Likovnoj galeriji otvorena izložba "120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima"

Ove godine obilježava se 120 godina od kada je u okviru Višeg gospodarskog učilišta osnovan Kraljevski hrvatsko-slavonski bakteriološki zavod u Križevcima, danas Veterinarski zavod u Križevcima, kao prva ustanova takve vrste u jugoistočnoj Europi. Kroz svoju bogatu prošlost u ovoj su ustanovi stasali ili radili neki od najznamenitijih hrvatskih veterinara, brojni sveučilišni profesori i akademici. Izvorno mali dijagnostički zavod postao je između Prvoga i Drugoga svjetskog rata važna proizvodna ustanova za stočna cjepiva, a nakon Drugoga svjetskog rata jedno od prvih mjesta gdje se suzbijala neplodnost goveda i provodilo umjetno osjemenjivanje stoke. Danas je Veterinarski zavod u Križevcima dio Hrvatskog veterinarskog instituta, i jedan od pet takvih zavoda u Hrvatskoj.

Gradski muzej Križevci i Veterinarski zavod u Križevcima zajednički su organizirali izložbu “120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima” koja je  otvorena od 22. travnja 2021. Na izložbi je prikazana povijest Veterinarskog zavoda, njegovi ravnatelji, te sadašnje aktivnosti zavoda. U sklopu izložbe, a povodom Dana muzeja 18. svibnja, planirano je predavanje sadašnjeg predstojnika Zavoda, akademika Željka Cvetnića, o utjecaju životinjskih bolesti na čovjeka.

Autori izložbe su Ozren Blagec, dipl. pov., akademik Željko Cvetnić, Tea Hatadi, prof. i dr. sc. Ana Končurat. Tekstove za izložbu i katalog pripremili su autori: Ozren Blagec, dipl. pov., akademik Željko Cvetnić, dr. sc. Ana Končurat, dr. sc. Darko Majnarić, Damir Pavliček, mag. chem. i dr. sc. Tomislav Sukalić.

Izložba i katalog realizirani su u suradnji Gradskog muzeja Križevci i Veterinarskog zavoda u Križevcima uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Na otvorenju izložbe uvodno se obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja je predstavila autore izložbe, a zatim je Ozren Blagec, viši kustos u Gradskom muzeju Križevci zahvalio svima koji su pomogli da se izložba realizira te rekao da je na izložbi prikazan povijesni dio kao i današnja djelatnost Veterinarskog zavoda. 

Dr. sc. Darko Majnarić koji je bio direktor i predstojnik Veterinarskog zavoda u Križevcima od 1986. do 2018. godine  izrazio je zadovoljstvo što je Gradski muzej Križevci prihvatio organizaciju izložbe  u vrijeme kada Grad Križevci slavi svoj dan. 

-“Drago mi je da je u okviru ove izložbe tiskana Spomenica koja govori o posljednjih 120 godina Veterinarskog zavoda Križevci. Zavod je zavrijedio svojim radom  više pozornosti jer je kao regionalni laboratorij  za dijagnostiku bolesti životinja i analitiku animalnih namirnica i vode poznat možda čak i više u okolici nego u vlastitom kraju” – rekao je Darko Majnarić i zahvalio svim bivšim i sadašnjim djelatnicima na njihovo doprinosu u radu i razvoju Zavoda. 

-“Laboratoriji Zavoda akreditirani su prema hrvatskim normama i svjetskim standardima.  Stručnjaci su kompetentni i educirani, a oprema je suvremena kao i metode  koje se koriste.” – dodao je dr. sc. Darko Majnarić.

Obratila se i jedna od autorica izložbe dr. sc. Ana Končurat te kazala da se izložbom prikazuje ono što Veterinarski zavod radi, dok je dr. sc. Lorena Jemeršić, u ime ravnatelja Hrvatskog veterinarskog instituta govorila o značaju Veterinarskog zavoda te istakla kako je to najstariji veterinarski zavod u jugoistočnoj Europi..

Izložbu je zatim otvorio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji je čestitao djelatnicima Veterinarskog zavoda na uspješnom radu i pozvao posjetitelje da pogledaju izložbu slijedećih dana..

Kako je u predgovoru Spomenice napisao predstojnik Veterinarskog zavoda Križevci akademik Željko Cvetnić, “želimo izgraditi Veterinarski zavod u Križevcima koji će odgovarati našim očekivanjima i vremenu u kojem živimo. Kao prilog 120. obljetnici Vetgerinarskog zavoda Križevci objavljujemo ovu Spomenicu na sjećanje i zahvalu našim prethodnicima, nama u čast, a budućim generacijama u nasljeđe”. . 

Izložba “120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima” u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci može se razgledati do 22. svibnja 2021. svaki radni dan od 10 do 13 i od 18 do 20 sati, subotom od 10 do 12 sati, praznikom i blagdanima zatvoreno. Ulaz je besplatan. Mole se posjetitelji da  se pridržavaju svih epidemioloških mjera. 

 Gradski muzej Križevci , ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!