U »Vrtuljku« podršku mogu dobiti i djeca i roditelji

Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji »Vrtuljak« djeluje u Križevcima već šest godina i kroz to vrijeme kroz razne programe pomagalo se obiteljima, roditeljima i djeci kako bi lakše razumjeli jedni druge. Uvidjela se potreba njegovog osnivanja, a posljednjih godinu dana, kako je započela pandemija korone, nisu se mogle odvijati aktivnosti onako kako je to bilo zamišljeno. Dopredsjednica udruge »Vrtuljak« Ivona Hrg ističe da je to tražilo prilagodbu i da su nastojali odraditi aktivnosti najbolje kako su mogli. Većinom se radilo online.

-»Nekako smo se u tom online svijetu organizirali i shvatili da i tu ima prednosti i sad nam je to neki putokaz za dalje. I kroz neke takve aktivnosti možemo doprijeti do puno većeg broja korisnika. Sad uzimamo one dobre strane online, ali ipak kontakt uživo ima svoje vrijednosti i puno više znači, tako da kombiniramo jedno i drugo«.- kaže Ivona Hrg.

Krenuli su projekti na kojima je udruga »Vrtuljak« partner.

-»To su projekti koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda tako da sada imamo dvije zaposlene osobe i one najviše sada pomažu djeci i roditeljima, a mi drugi se uključujemo kao volonteri ili vanjski stručnjaci. Jedna osoba, edukacijski rehabilitator zaposlena je na puno radno vrijeme i provodi ranu intervenciju, a na pola radnog vremena zaposlena je pedagoginja koja radi više na području problema u ponašanju«.

Uz Ivonu koja je psihologinja, u »Vrtuljku« imaju i logopedinju te ostale članove koji su pedagozi, edukacijski rehabilitatori, odnosno pomagačke struke.

-»Mi imamo super institucije, COOR sa vrtićem, stručne timove u školama,

Centar za socijalnu skrb koji isto ima dobar stručni tim, međutim uvijek je još nešto nedostajalo. Puno se išlo prema Zagrebu ili drugim gradovima što nije loše, ali smo vidjeli da i mi možemo ovdje još nešto dodatno ponuditi i olakšati roditeljima da ne moraju ići u drugi grad. Kad se odradi nešto preko institucija i onda treba još neka dodatna vrsta podrške, mi smo tu. Nije lako biti roditelj, treba im dati podršku i razumjeti ih s čime se sve nose. Promijenila se socijalna slika društva, roditelji puno rade, treba usklađivati roditeljsku i onu poslovnu ulogu. Nekada su ti izazovi teški i roditelje treba čuti i pružiti im podršku« – napominje Ivona Hrg.

Križevački »Vrtuljak« dobro je opremljen didaktičkim materijalima, mjernim instrumentima, a kroz projekte je i informatički opremljen. Od prošle godine je u novom prostoru i sve to doprinosi da se mogu kvalitetnije pružati potrebne usluge.

-»Njegujemo obiteljski pristup, ne osuđujemo, pružamo ruku podrške i mislim da to roditelji prepoznaju. Najveće potrebe su u području rane intervencije. Ona se pruža od rođenja pa do sedme godine i to je posebno važno za djecu koja već imaju neke teškoće ili kod kojih postoji neki rizik da će do njih doći. Važno je djecu i roditelje uključiti što prije u tretman jer znamo svi da su prve tri najvažnije. Isto tako i u području problema u ponašanju ima potrebe. To mogu biti problemi da djeca odbijaju npr. pisati zadaću pa do složenijih situacija gdje je roditeljima isto potrebna podrška kako da prihvate dijete, da razumiju djetetove potrebe, kako da dijete i roditelj dobije podršku.

Jedan od ciljeva je da se bolje razumiju roditelji i djeca. Nije stvar u tome da stručnjak pomaže samo djetetu, ili samo roditelju, nego je najbolje kada ponovo izgradimo taj odnos roditelj-dijete.« – kaže psihologinja Ivona.

Udruga »Vrtuljak« uspješna je u projektima kao partner udrugama koje već dugo godina rade i poznaju potrebe.

-»Šire mreže svojih socijalnih usluga i puno nam znači što su prepoznali nas kao partnere da mi to možemo pružati u našoj lokalnoj zajednici. Jedan je projekt »Centar stabilne podrške« . Nositelj mu je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID iz Čakovca. Njime se želi povećati uključenost u društvo, pružiti inovativna usluga rane intervencije djece s poremećajima iz spektra autizma, želi se osigurati direktan rad s tom djecom, ali i sa djecom koja imaju smetnje u komunikaciji, u socijalnoj interakciji, ponašanju . Vrijednost mu je 1,5 milijuna kuna, traje 17 mjeseci i tu smo zaposlili osobu na puno radno vrijeme jer imamo 20-tero djece u direktnom radu.

Drugi projekt je »SocNet za 5«, nositelj je Udruženje »Djeca prva« iz Zagreba. Tu smo zaposlili osobu na pola radnog vremena, trajanje mu je dvije godine, iste vrijednosti je kao i prvi projekt i namijenjen je djeci koja pokazuju neke probleme u ponašanju i njihovim roditeljima. Na tom projektu je partner i križevački Centar za socijalnu skrb s kojim imamo dobru suradnju.

Na taj način širi se mreža socijalnih usluga.«- rekla je Ivona Hrg.

Na pitanje o daljnjim planovima Ivona odgovara da žele sve to nastaviti. Teško je kada se neki projekti dobiju, ostvaruju se i moraju prestati.

-»Ne bi htjeli da se dogodi da kada projekti završe, mora prestati pružanje tih usluga. Ono što bih rekla roditeljima pa i svima drugima je da je ovo period u kojem ima puno neizvjesnosti. To je vrlo stresno, možemo biti frustrirani, ići u neke emocije tuge, ljutnje i straha i poručila bih roditeljima i svima da je sada trenutak kad moramo slušati sebe, dati si prostora za vlastite emocije . One su sve tu s razlogom i potrebno je, ako vidimo da ne možemo dalje, potražiti pomoć i podršku. To je trenutak kad je sasvim u redu javiti se nekom stručnjaku i dobiti podršku koja nam treba« – poručuje psihologinja Ivona Hrg.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!