Udruga »Agata« podrška je ženama oboljelima od karcinoma dojke

 Već godinu dana, otkako traje pandemija korone, članice udruge »Agata« Križevci nisu se mogle sastajati, družiti i održavati radionice, osim što su održale godišnju skupštinu i imale dva radna sastanka u Udruzi Matice umirovjenika. No, bile su uz one žene koje su bile u fazi liječenja kao novootkrivene, uputile im pismo podrške sa cvijećem i obišle ih. Surađivale su proteklih mjeseci putem telefona, jer podrška i lijepa riječ utjehe je svakoj od njih potrebna. 

-»Nismo bile na izletima, na druženju, kreativnim radionicama, a to je sve ono što je nama potrebno i nedostaje nam. U ovoj godini imamo 6 novooboljelih žena što je jako puno za ovaj kratki period. Surađujemo s našim radiologom dr. Vlahekom i on je zadovoljan odazivom žena na mamografske preglede. Uz prethodni dogovor s pacijenticom, mi iz udruge »Agata« odmah kontaktiramo Institut za tumore u Zagrebu. Ona odmah ulazi u program pretraga i liječenja« – kaže predsjednica udruge »Agata« Nena Prosenečki.

Dodaje da nije bilo čekanja za liječenje i operacije, iako je povećan broj pacijenata zbog korone. 

-»Kada saznaš za dijagnozu, ruši ti se cijeli svijet. A kada moraš čekati nekoliko mjeseci za preglede i operaciju, to te psihički ubija. Zato hvala svima koji omogućuju da onkološki bolesnici imaju prednost. Da se možemo s time boriti, imamo našu psihologinju Sanelu Štubelj koja nam pomaže, a na radionicama se nasmijemo. razveselimo, zapjevamo i žene jedva čekaju da se opet vidimo i družimo. Sve je to zapravo jedna psihološka pomoć« – napominje Nena Prosenečki.

U »Agati« su 43 članice, polovina ih je sa iskustvom bolesti, a druga polovina su podržavajuće članice koje im pomažu. Uskoro će djelovati u novom prostoru, u sklopu Vatrogasnog doma te će ga dijeliti zajedno s Odredom izviđača »Kalnik« Križevci. 

U potresom pogođenom području Glini djeluje udruga žena oboljelih od raka dojke istog imena kao i križevačka »Agata«. Odlučile su im pomoći i uplatile 5000 kuna, kao i poklone za 5 žena kojima je potrebna pomoć. 

-»Drago nam je da smo mogle pomoći ženama koje su u potrebi, kojima je još teže zbog potresa koji ih je zadesio« – kaže tajnica »Agate« Melita Miščević.

Poručuju ženama da brinu o svom zdravlju, vrše samopregled, redovito idu na kontrole i mamografiju, jer što se prije bolest otkrije, veće su mogućnosti izlječenja. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!