Ukida se dopuštenih 0,5 promila, novim planom "na udaru" i biciklisti

Završeno je javno savjetovanje o novom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2020.-2030. Nacionalni plan donosi MUP, a njime je određeno 13 područja djelovanja te su za svako od njih predložene mjere, piše Večernji.

Za područje “Vožnja bez utjecaja alkohola, droga i lijekova”, kao jedna od mjera navodi se da će se istražiti mogućnost i učinkovitost promjene graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača. Prema planu, provedba ove mjere mogla bi početi od ove godine do 2023.

Sada je na snazi regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi vozača, no to se ne odnosi na profesionalne i mlade vozače.

Jedna od mjera je i da se istraži učinkovitost sustava Alcohol Interlock i njegov utjecaj na smanjenje broja nesreća te da se potiče profesionalne vozače na korištenje tog sustava. Predložit će se i obaveza ugradnje uređaja Alcohol Interlock u vozila osoba koje su više puta uhvaćene pijane u vožnji.

U području Sigurna brzina istražit će se i predložiti rješenja za učinkovitiju naplatu kazna te uvođenje kontrole prosječne brzine, pogotovo u tunelima.

Potaknut će se jedinice lokalne samouprave da nabave uređaje za mjerenje brzine, pri čemu će se tolerancija uređaja za mjerenje brzine svesti na minimalnu moguću. Ta tolerancija, odnosno sigurnosna razlika, iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 posto.

Postupno bi se uvodili i sustavi za nadzor brzine u vozilima koji vozače informiraju o njihovoj trenutačnoj brzini te ih upozoravaju voze li nepropisanom brzinom.

U području Prevencija distrakcije vozača istražit će se inovativne mogućnosti onemogućivanja vozača da koriste mobitel tijekom vožnje i predložiti rješenja.

U području Sigurnost aktivnih oblika prometovanja, u koje pripadaju pješaci i biciklisti, kao mjere se navode edukacije pješaka i provođenje biciklističkih ispita.

Izvor: zagreb.info, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!