Uskrsni ponedjeljak mnogi su iskoristili za ribolov

Izuzetno lijepo, ali i pomalo vjetrovito vrijeme na Uskrsni ponedjeljak izmamilo je brojne brojne posjetitelje na jezero Mokrice. Povećanje temperature vode jedan je od glavnih uvjeta za uspjeh. Rano proljeće je najbolje vrijeme za ribolov, kao gladni grabežljivci, a glavni dio podvodnog svijeta rado uzima bilo koji mamac. Voda u ovo doba godine je vrlo čista i stoga treba koristiti samo tanku liniju i dobro prikrivenu obalu. Pogoršanje ugriza može biti posljedica oštrog hlađenja, jakih padova tlaka i jakih vjetrova. Od sredine proljeća riba postaje sve zahtjevnija. Ulovljen je dobro ako je vjetar slab i dnevne promjene temperature su male. Loš učinak na ribu uzrokuje zamućenost rijeke uslijed istopljene vode, obilnih kiša, oluja ili promjenjivih vjetrova.

A znate li zašto je jutarnji ribolov najbolji i najuspješniji? Razlog tome je što gornji sloj vode tijekom noći, ohladi se, tone do dna. Čak i ako u to vrijeme visoki tlak igra malu ulogu. Budući da je ovaj sloj bogatiji kisikom, i riba, koja pada u ovu vodu, počinje se aktivno hraniti. Svi zaljubljenici u ribolov znaju da na bilo koji pritisak, pa čak iu prisustvu oborina, ribolov u jutarnjim satima ide dobro. Stoga, pokušavajući doći na ribnjak rano, kada je ugriz riba. Pritisak počinje utjecati na hvatanje nakon oko 10 sati ujutro.

Također, za sve one koji nisu upućeni, s novom godinom na snagu je stupila nova odredba za koju trebaju znati svi koji se aktivno bave ribolovom. Naime, svi ribolovci se moraju prijaviti na aplikaciju mRibic koja je postala dostupna online za android i iOS uređaje. Ovu su aplikaciju svi dužni koristiti prije odlaska u ribolov te prijaviti dolaske na vodu i odjaviti se kad odlazite s vode. Također, obavezno je i upisivanje riba koje su nakon ulova zadržane. Zakon o slatkovodnom ribarstvu predviđa kazne od 1000 do 3000 kuna ako se nećete držati pravila. No, s ovom odredbom koja je de facto u skladu s zakonskim odredbama u slatkovodnom ribarstvu u EU, ne slaže se većina ribolovaca, jer po tome, ona osoba koja nema pametni uređaj, ne može ići na pecanje.

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!