Zašto ne možemo zamisliti Uskrs bez hrena?

Hren je nezaobilazna namirnica u vrijeme Uskrsa, a možete ga koristiti cijele godine i to za kuhanje čaja ili kao oblog. Potiče rad jetre, ubrzava metabolizam…

1. Bogat vitaminom C

Svježi korijen hrena bogat je vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcij, kalij, magnezij te eterična ulja koja mu i daju ljutinu.

Posebno se dobrim smatra dodati ga masnim jelima jer potiče probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova.

2. Ubrzava metabolizam

Korijen hrena prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i okusu ako se nariba. Može se koristiti tijekom cijele godine kao hrana, za kuhanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju.

3. Prirodni antibiotik

Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.

Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan je od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.

4. Pomaže kod bolesti

Hren potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca, ublažuje bol kod reume i artritisa, pročišćuje kožu.

5. Koristite ga i kao oblog

Stavite svježe nariban hren u pamučnu tkaninu i položite na bolno mjesto tako da je platno u dodiru s kožom. Uklonite oblog kad osjetite žarenje, jer hren može na koži izazvati plikove i opekline. Prije i nakon stavljanja obloga dobro je lagano namazati kožu maslinovim uljem.

Ordinacija.hr /magicus.info, pixnio, pixabay/

Pratite nas na društvenim mrežama!